HR-företaget lever som man lär
Publicierad 2016-02-09

HR-företaget lever som man lär

HR4 ville bidra till och öka personalens välmående - så de erbjöd sina anställda att göra samma livsstilsanalys som de erbjuder sina kunder. - Personalen gillade idén och fick chansen att testa vår egen tjänst, säger Kati Tuovinen.

HR4 är ett finskt företag med vind i seglen. Sedan starten i mitten på 00-talet har verksamheten vuxit och det som började med fyra HR-specialister för tio år sedan har blommat ut till ett stort bolag med över hundra anställda.

Med allt fler anställda har nya utmaningar tillkommit, som att se till att personalen mår bra och klarar av jobbet.

- Det är jätteviktigt att våra anställda hittar balans mellan jobb, välbefinnande och fritid.

Lever som man lär

HR4 är specialiserade på HR-management där huvudfokus ligger på olika typer av konsulttjänster, kund- och medarbetarundersökningar. I sitt arbete jobbar man dagligen med sina kunder och deras medarbetare att hitta den där svåra balansen i livet, med hjälp av Firstbeats unika livsstilsanalys.

Men det stannar inte där. HR4 är ett företag som verkligen lever som man lär.

För att bidra till och förbättra välbefinnande hos den egna personalen ger man de anställda precis samma möjligheter som man erbjuder sina kunder, det vill säga att delta i livsstilsanalyser.

- De anställda gillar det och det ger dem dessutom chansen att testa vår egen tjänst, berättar Kati Tuovinen och fortsätter:

- Mätningarna kompletteras med coaching-tillfällen om välmående, vilka är väldigt populära.

Mätningen av pulsvariationer sker med en liten mätare som fästs på kroppen.
Mätningen av pulsvariationer sker med en liten mätare som fästs på kroppen.

Viktiga lärdomar

När man började ge sina medarbetare möjligheten att göra Firstbeats livsstilsanalyser blev det snabbt väldigt tydligt att merparten av personalen fick för lite återhämtning under dagarna och att många inte ägnade sig åt fysiska aktiviteter regelbundet.

- Mätresultaten skiftade naturligtvis eftersom det var en stor grupp som gjorde livsstilsanalyser. Men det blev också tydligt att personalen var hårt belastad av arbete vid den tidpunkten, säger Jaakko Kotisaari, livsstilsspecialist på Firstbeat.

Mätningarna gav företaget viktiga lärdomar och större insikt om hur den egna personalen mådde. Den ökade insikten om de anställdas situation resulterade i att HR4 vidtog vissa åtgärder för att ytterligare förbättra möjligheten för de anställda att må bra och hitta balans.

- Förra året köpte vi in höj- och sänkbara skrivbord, pilatesbollar (att sitta på med bättre hållning), samt gummiband och pinnar för gymnastik på rasterna. Dessutom har personalen fri tillgång till gym och en snackbar full med nyttigheter, berättar Tuovinen.

Sedan de första mätningarna har HR4 låtit sin personal göra Firstbeats livsstilsanalyser regelbundet och företaget arrangerar dessutom aktiviteter för personalen varje vecka för att säkerställa att medarbetarna mår bra.

Redaktionen HRnytt
info @ hrnytt.se

 

Dela på Facebook : HR-företaget lever som man lär
Dela på Twitter : HR-företaget lever som man lär
Dela på Linkedin : HR-företaget lever som man lär