Närvaro på kontoret – vad gäller?
PUBLICERAD 2020-11-16

Närvaro på kontoret – vad gäller?

Striktare restriktioner i hela landet har gjort att många företag låter medarbetarna jobba hemifrån. Men vad händer om ni inte är överens?

Kan arbetsgivaren kräva att du kommer in till kontoret, trots Folkhälsomyndighetens rekommendationer?

Med striktare restriktioner i delar av landet är det många som väljer att jobba hemifrån för att minska smittspridningen av Covid-19. Men vad händer egentligen om en arbetsgivare vill att medarbetarna ska vara fysiskt på plats, medan arbetstagaren känner sig orolig och helst vill jobba hemifrån? Kan en arbetsgivare tvinga dig att vara på kontoret trots att Folkhälsomyndigheten rekommenderar annat?

Det korta svaret på frågan är ja – vill din arbetsgivare att du är på plats behöver du komma till kontoret. Att inte göra det kan ses som arbetsvägran och kan få allvarliga konsekvenser som uppsägning eller skadestånd. Samtidigt är det viktigt för arbetsgivare att vara lyhörda för sina anställdas oro och önskemål. Kanske kan ni komma överens om något upplägg som passar er båda? Eller andra åtgärder arbetsgivaren kan göra som minskar smittorisken på arbetsplatsen?

Tillhör du en riskgrupp och ni inte kommer överens, kan du vända dig till facket eller skyddsombudet på din arbetsplats.

 

Källa: Fackförbundet ST