Ingångsjobben ökar
PUBLICERAD 2021-06-11

Ingångsjobben ökar

Ny data från LinkedIn visar vilka branscher som har flest antal ingångsjobb, där tillverkningsindustrin ligger i topp tätt följt av IT-branschen. Antalet jobbannonser för säljare och mjukvaruingenjörer har ökat med över 100 procent.

Förra veckan avslutades högskoleterminen och det är en tuff arbetsmarknad de nyutexaminerade studenterna går ut på med en nationell arbetslöshet på 9,4 %, enligt SCB. Men många branscher tycks ha återhämtat sig jämfört med 2020, då pandemin lämnade ett stort avtryck och med både varsel och permitteringar som följd. En bransch som inledningsvis drabbades hårt var tillverkningsindustrin, men ny statistik från LinkedIn visar att branschen nu toppar listan över flest ingångsjobb under 2021.

Tvåa på listan är IT-branschen som fortsätter att gå starkt som en följd till den av pandemin accelererade digitaliseringen.  

– Förra året gick nyexaminerade studenter in i en väldigt låst arbetsmarknad med produktions- och anställningsstopp från flera håll. Även om pandemin har satt sina spår inom de flesta branscher går vi nu en ljusare framtid till mötes. När Sverige håller på att öppnas upp skapas möjligheter även för de som söker sitt första jobb efter examen, säger Lisa Gunnarsson Nordenchef på LinkedIn.

Branscherna med flest ingångsjobb i Sverige: 

 1. Tillverkningsindustrin
 2. IT (mjukvarutjänster)
 3. Offentlig förvaltning
 4. Finansbranschen
 5. Byggnadsbranschen
 6. Sjukvård
 7. Företagstjänster
 8. Detaljhandeln
 9. Media- och kommunikationsbranschen
 10. IT (hårdvara- och nätverkstjänster) 

– Statistiken från vår plattform är en indikation på vilka branscher som redan nu kan göra en säkrare prognos över deras ekonomiska förutsättningar framöver. Men när restriktionerna fortsätter att lätta kommer allt fler företagen få större möjligheter att anställa nyexaminerade, säger Lisa Gunnarsson Nordenchef på LinkedIn.

Sett till ingångsjobben återfinns de yrkesroller som haft störst tillväxt framförallt inom sälj och IT. Jobbannonserna för både säljare och mjukvaruingenjörer har ökat med över 100 procent.

– Arbetsgivare är i ständigt behov av att få in nya talanger för att driva verksamheten framåt. När de återigen får tillfälle att rekrytera är det en jätteviktig investering. Men det gäller också att våga satsa på nyexaminerade för att få in fler perspektiv och kompetenser. Om de dessutom gör insatser för att vidareutveckla den här gruppen kan de bli en stor tillgång över tid, säger Lisa Gunnarsson Nordenchef på LinkedIn.

Ingångsjobben som växer mest i Sverige*

 1. Säljare 161.9%
 2. Mjukvaruingenjör 118.9%
 3. Utvecklare 96.4%
 4. Projektledare 82.7%
 5. Kundansvarig 66.7%

*Årlig tillväxt från 2020 till 2021

Källa: LinkedIn


Metod

LinkedIns Economic Graph-team analyserade miljontals ingångsjobb för att identifiera de vanligast förekommande och snabbast växande yrkena som annonserats på plattformen. Teamet undersökte jobb som publicerades på LinkedIn mellan 1 januari och 31 mars, under 2019, 2020 och 2021. Jobbannonser kategoriseras som ingångsjobb av den som lägger upp annonsen på LinkedIn. LinkedIn identifierade sedan nyexaminerade studenter baserat på datumet för medlemmarnas  kandidatexamen, som anges i deras profiler. 
 

Dela på Facebook : Ingångsjobben ökar
Dela på Twitter : Ingångsjobben ökar
Dela på Linkedin : Ingångsjobben ökar