Prestera bättre med mindfulness
PUBLICERAD 11/2/2016
Lästid ca 4 min

Prestera bättre med mindfulness

Allt fler företag använder sig av mindfulness för att prestera bättre. Psykologen och författaren Martin Ström förklarar hur och varför mindfulness fungerar.

Mindfulness är relativt nytt inom organisationspsykologi men fler och fler företagsledare får upp ögonen för metoden. Men vad är egentligen mindfulness? Och vad fick en civilingenjör och grundare till fyra bolag att helt sadla om och arbeta heltid med att träna chefer och medarbetare i mindfulness?

HRnytt har pratat med Martin Ström, civilingenjör och legitimerad psykolog med KBT-inriktning och grundare till Potential Project Sverige. Han har praktiserat mindfulness sedan 2001 och är certifierad i metoden Corporate Based Mindfulness Training (CBMT). Martin är också författare till årets HR-bok 2014 "Fokus på jobbet".

Vad är mindfulness?

Martin Ström, civilingenjör, psykolog och författare till årets HR-bok 2014,
Martin Ström, civilingenjör, psykolog och författare till årets HR-bok 2014, "Fokus på jobbet".

- Mindfulness handlar om att träna hjärnans förmåga till uppmärksamhetsreglering. Detta innefattar dels fokus (riktad uppmärksamhet) och medvetenhet (öppen uppmärksamhet). Fokus är förmågan att stanna kvar med uppmärksamheten på något utan att bli distraherad, medvetenhet är förmågan att notera det som pågår i ens aktuella upplevelse. Forskning har visat att mindfulnessträning leder till ökad mental effektivitet (som bättre minne), mer glädje och minskad stress.

Vad är corporate mindfulness?

- Allt fler företag, som Accenture, Google, IKEA och Sony använder sig av mindfulnessträning som ett sätt att blir mer konkurrenskraftiga, kreativa, hållbara och attraktiva. Tillämpningen av mindfulnessträning i en organisatorisk kontext brukar kallas "corporate mindfulness".

Vad är det bra för?

- Mindfulness ger oss förmågan att vara verkligt effektiva, vilket handlar om att göra rätt sak vid rätt tillfälle och med så avslappnat och med så liten ansträngning som möjligt. I en arbetskontext har forskning visat att mindfulnessträning leder till:

  • Ökat fokus och arbetsprestation
  • Större balans mellan arbete och fritid
  • Förhöjd problemlösningsförmåga
  • Ökad kreativitet
  • Mer etiskt och empatiskt förhållningssätt
  • Minskad sjukfrånvaro
  • Kraftigt reducerad sänkt stress.

Vad har mindfulness betytt för dig?

- År 2000 startade jag mitt första företag inom it-branschen och jag har hunnit starta tre företag till sedan dess. Numera driver jag Potential Project Sverige, föreläser, utbildar, skriver böcker och utvecklar appar för mobiltelefoner. Dessutom är jag pappa till en sjuårig flicka och min ambition är att aldrig jobba efter klockan 16 och aldrig på helger så att jag kan tillbringa så mycket tid som möjligt med henne och min fru, förstås. Samtidigt upplever jag mig helt ärligt väldigt sällan som stressad. Utan mindfulness skulle detta vara helt omöjligt.

Kan du utveckla resonemanget?

- Jag har genom mindfulnessträningen upptäckt att det också går att träna positiva sinnestillstånd, som vänlighet, glädje, generositet och en större medkänsla med sig själv och andra. Och ju mer jag kan vidga min horisont och ta in andra människors perspektiv, ju mer jag kan utveckla omtanke och medkänsla, desto bättre märker jag att jag själv mår. Det låter kanske överdrivet, men jag tror inte jag kan överskatta hur viktigt mindfulness varit för mig personligen. Det tillåter mig att leva mitt liv med större närvaro, glädje och balans.

Hur brukar du använda dig av mindfulness i din vardag?

- Jag tränar mindfulness minst 45 minuter varje dag, 30 minuter på morgonen och 15 minuter på kvällen. Dessutom försöker jag se till att få in pauser med mindfulness under hela dagen. Det kan räcka med 30 sekunder för att återfå fokus och balans i den mest hektiska arbetsdag. Dessutom har jag ju förmånen att spendera merparten av min tid med att utbilda chefer och medarbetare i mindfulness, så jag påminns hela tiden om de färdigheter jag försöker lära ut.

Hur kommer man kommer igång med mindfullness?

- Inför ett strukturerat program för mindfulnessträning på ditt företag, då får man stöd i träningen och hjälp att införliva mindfulness som förhållningssätt vad gäller möten, epost, prioritering, förändringsarbete och så vidare. Om inte företaget erbjuder ett program för mindfulnessträning, använd en smartphone-app, som exempelvis Potential Project eller Headspace. Regelbundenhet är avgörande. Det är bättre att träna 5-10 minuter varje dag, än två timmar på helgen. Skapa en vana. Samma plats, samma tid, varje dag. Låt det blir som att borsta tänderna, det vill säga inget man behöver tänka på eller klämma in i ett pressat dagsschema.