Rekrytering
Rekrytering, inkludering och digitalisering – få koll på de senaste trenderna, tips som gör skillnad och smarta checklistor som hjälper dig locka, utveckla och behålla talang i er verksamhet.
Vad är rekrytering – ur ett HR-perspektiv?
Att söka, attrahera och anställa personal är kanske en av de mest utmanande uppgifterna inom HR. Genom att titta på rekrytering ur ett HR-perspektiv kan vi skapa framgångsrika processer och se till att du hittar rätt kandidat till rätt plats.
Finns det fördelar med att avvakta nyrekrytering?
Sedan pandemin bröt ut 2020 har vi upplevt oväntade externa händelser som har drabbat företag, privatpersoner och samhället i stort. Bolag ser över sina kostnader och värderar vad som kan effektiviseras eller sparas in på. Att nyanställa eller ersätta en anställd kan vara kostsamt, och att hyra in kompetens för en kortare eller längre tid kan därför vara ett alternativ.
Nedprioritering i kristid riskerar talangflykt
I osäkra tider är det många företag som drar in på förmåner och personalutveckling – värden som ofta står i direkt paritet med ett starkt arbetsgivarvarumärke. Samtidigt har vi en arbetsmarknad i obalans med ett talangkrig där digital kompetens och omställningsförmåga utgör en knapp resurs.
7 tips för en framgångsrik onboarding
En lyckad onboarding skapar förutsättningar för ett gott samarbete och att er nya kollega stannar länge i företaget. Med rätt process kommer de snabbt komma in i sina arbetsuppgifter och att känna sig hemma med sina kollegor och företagskulturen. Här hittar du 7 saker som kan hjälpa till.
Jämställdhet & rekryteringar 2022
I samband med internationella kvinnodagen släpper Novare sitt senaste jämställdhetsindex. Syftet är att följa upp jämställdhetsmål kring rekryteringar på ett transparent sätt och inspirera andra att göra samma sak.
Rekrytera rätt i lågkonjunktur
Att rekrytera under en lågkonjunktur kan vara en utmaning på många sätt, men ger också fler möjligheter att hitta rätt kompetens. Här ger vi tips på några av de saker du som arbetsgivare kan tänka på och hur du kan utveckla rekryteringsprocessen i tuffa tider.
I år blir Jobbfestivalen digital
2023 blir Jobbfestivalen även en digital mässa med ambitionen att göra eventet ännu mer inkluderande.
Quiet quitting - så vanligt är det
Fyra av tio svenskar uppger att de har ägnat sig åt quiet quitting och mest av allt unga, enligt en ny undersökning
Auktoriserad bemanning ger pålitlig transport
ARJ Transport är måna om att alltid leverera hög kvalitet, service och kompetens till sina kunder. Det är något de förväntar sig – året om. För att upprätthålla den nivån är det extra viktigt att stärka upp vid behov och se till att den inhyrda personalen har samma kompetens som den ordinarie. Ett sätt att säkerställa det är att kontrollera att bemanningen är auktoriserad via Kompetensföretagen.
Topplistan - företagen som är bäst på att attrahera talanger
Spelreglerna för hur man rekryterar och behåller supertalangerna förändrades över en natt, 2020, och alla klarade inte förändringen. Många företag är förlorare i årets talangstudie. Andra som varit snabba på att ställa om sin verksamhet stiger i listan.
Hur väljer du arbetsgivare?
Nästan hälften av alla anställda uppger att de väljer arbetsgivare baserat på möjligheten till flexibla arbetstider. Det betyder att företagen kan vinna på att se över sin personalstyrka och arbetsplanering, och vilka utrymmen det finns för förbättring.
Välkända varumärken lockar unga
Välkända varumärken lockar när unga söker jobb sommaren 2023. Ericsson toppas listan tätt följt av Gröna Lund.
NCC om varför auktoriserad bemanning är ett krav
Som för många andra företag varierar NCC:s behov av bemanning efter årstid och säsong. Då behövs kompetens som snabbt kan sätta sig in i arbetet och bli en del av teamet. Att bemanningsföretagen är auktoriserade via Kompetensföretagen är inte bara ett önskemål, utan ett krav. Här berättar Lisen Hagberg, HR Business Partner på NCC, om varför.
Över 600 personer hittade ett nytt jobb - Jobbfestivalen i Kungsträdgården
Den första Jobbfestivalen i Kungsträdgården - som genomfördes i september 2022 – besöktes av fler än 10 000 personer och efter två månader hade över 600 av dessa fått ett jobb.
Så här skiftar HR sitt fokus 2023
Det förväntas bli ett större fokus på vidareutveckling internt när anställningsgraden minskar.
Hur ser arbetslivet ut 2030?
En ny Novusundersökning bland 1 000 svenska tjänstemän visar tydligt på vikten att som arbetsgivare utgå ifrån individernas behov för att attrahera talanger, där möjligheten till hybridarbete är en viktig del.
Därför är flexibla arbetsformer viktiga
Flexibla arbetsformer är centrala för att attrahera och behålla medarbetare och flexibla arbetsformer ökar markant visar undersökningen Business Future Index.
Är din bemanningstjänst auktoriserad?
Jobbar du med HR och brukar anlita bemanningsföretag? Då kan det vara värt att se till att du använder en auktoriserad verksamhet, så att du kan vara trygg med att de har koll på regler och lagar – och använder schyssta villkor till sina anställda.
Fördelar och nackdelar med digital rekrytering
Rekryteringsbranschen är i ständig förändring och har under de senaste åren blivit alltmer digital. Men vad anser egentligen landets chefer och rekryterare om digitaliseringen?
Fem bästa tipsen - Så här använder du Linkedin
Varannan svensk använder inte LinkedIn, enligt en ny Sifo-undersökning. Dessutom är det fler som använder LinkedIn för att hålla kontakten med kollegor och vänner, än att leta eller söka efter jobb.
Här följer 5 tips från Kristin Oloffson, rekryteringsspecialist Randstad på hur du får ut det mesta av LinkedIn.
Fem strategier för att behålla kompetens
Att behålla sina anställda är en viktig uppgift för företagen – och därmed även ledningar i alla branscher. Men på en arbetsmarknad där anställningsformerna förändras och där frihet och privatliv prioriteras högt har det blivit allt svårare att få kompetensen att stanna kvar.
Därför vill svenskarna inte byta jobb
De flesta svenskar – drygt sju av tio – vill inte byta arbete och en av anledningarna är det ekonomiska läget, enligt en ny Sifo-undersökning. Samtidigt råder det kompetensbrist på arbetsmarknaden.