Växande frustration bland arbetssökande som upplever att de sällan får någon återkoppling
Foto: Lisa Gunnarsson
PUBLICERAD 17/2/2025
Lästid ca 4 min

Växande frustration bland arbetssökande som upplever att de sällan får någon återkoppling

Kvalificerade kandidater upplever att de sällan får någon återkoppling när de söker jobb visar en ny undersökning. Det handlar om ghosting inom rekrytering.

Ghosting, när någon plötsligt och utan förklaring bryter all kontakt med en annan person sker oftast i dejting- och vänskapsrelationer. Personen som ghostar slutar svara på meddelanden, samtal och undviker all kommunikation utan att ge någon anledning.

Ghosting inom rekrytering innebär att en arbetsgivare eller rekryterare plötsligt slutar svara på en jobbsökande, trots att det funnits tidigare kontakt. Det kan ske vid olika stadier av rekryteringsprocessen, till exempel:

  • Efter att kandidaten skickat in sin ansökan – Personen får ingen bekräftelse eller återkoppling.
  • Efter en intervju – Kandidaten har träffat arbetsgivaren men får aldrig veta om de gått vidare eller inte.
  • Efter att ha fått en preliminär jobboffert – I vissa fall kan en arbetsgivare ge positiva signaler, eller till och med lova ett erbjudande, men sedan försvinna utan förklaring.

Ny undersökningen från LinkedIn visar att ghosting i arbetslivet är vanligt

En ny undersökning från LinkedIn visar att rekryteringsprocessen blir allt mer komplex. Rekryterare översvämmas av irrelevanta ansökningar, samtidigt som många kvalificerade kandidater upplever att de sällan eller sent får någon återkoppling när de söker jobb.

Det finns en växande frustration bland arbetssökande - där ghosting blivit en allt vanligare del av rekryteringsupplevelsen.

Det finns en tydlig mismatch mellan rekryterare och kandidater just nu. Vi ser att rekryterare får hantera en enorm mängd ansökningar, många av dem från personer som inte riktigt matchar kraven. Samtidigt står kvalificerade kandidater ofta utan återkoppling, vilket skapar en känsla av osynlighet och frustration.
Lisa Gunnarsson, Nordenchef för LinkedIn.

LinkedIns senaste undersökning bland 1 000 yrkesverksamma i Sverige visar att:

  • 35 % av respondenterna uppger att de vid något tillfälle har blivit ghostade av en rekryterare.

I en separat undersökning bland 500 HR-specialister och rekryteringschefer i Sverige uppger:

  • 83 % att de är medvetna om att utebliven respons kan påverka kandidaters självförtroende negativt. Lika många anser att det också ger en negativ bild av företaget.
  • Samtidigt menar tre av fyra (75 %) att rekryterare inte alltid har tid att svara på varje ansökan.

Att få ett avvisande i jobbsammanhang är en del av processen och vi bör försöka att inte ta det personligt. Tänk på hur många sökanden det ofta är till respektive tjänst och att du statistiskt sett kommer att få en rad nej innan du kommer till ”ja:et” i detta numbers game. Påminn dig om dina styrkor och att varje nej tar dig ett steg närmare jobbet du hoppas på. Försök att fokusera på det du faktiskt kan kontrollera: slipa på din jobbansökan, få iväg den ännu mer frekvent och nätverka.
Angela Ahola, psykolog och författare.

Teknikutvecklingen förändrar rekryteringsprocesserna

Ett ökande antal AI-genererade jobbansökningar bidrar till ett växande inflöde av kandidater.

  • 55 % av rekryterare uppger att många av dessa ansökningar saknar relevans för de utlysta tjänsterna.
  • 56 % av rekryterare säger att det nu tar längre tid att hitta rätt person.
  • 57 % rapporterar att de lägger mer tid på att aktivt söka upp kvalificerade kandidater på grund av bristen på relevanta ansökningar.

Trots dessa utmaningar ser många rekryterare AI som ett acceptabelt verktyg i jobbsökarprocessen.

  • 82% anser att kandidater kan använda AI för att stödja sina ansökningar, så länge det inte leder till en missvisande bild av deras arbetserfarenhet.

LinkedIns karriärexpert Laura van Horssen delar tre tips:

Hur kan arbetsgivare och arbetssökande hitta varandra igen i ansökningsprocessen?

  1. Bygg kontakter, inte bara ansökningar
    Precis som vid dejting handlar jobbsökande om att skapa en verklig kontakt. Hör av dig till någon som redan arbetar på företaget via LinkedIn eller ring och ställ några frågor. En kort introduktion kan ge oväntade insikter och hjälpa dig att få en bättre förståelse för företaget och dess kultur.
  2. Visa genuint intresse
    Behandla din jobbintervju som en första dejt – var dig själv men presentera din bästa sida. Arbetsgivare bör göra detsamma genom att skapa en välkomnande miljö och visa äkta nyfikenhet. Om du går på intervju, ha en bra berättelse eller en intressant anekdot redo och förbered genomtänkta frågor att ställa.
  3. Alla känner när det klickar
    Ibland ser ett CV ut som en perfekt matchning, men kemin saknas. Se bortom kvalifikationer och erfarenhetsår – fokusera på vem personen verkligen är. Passion, kompetens och energi kan ofta väga tyngre än ett CV. Som arbetssökande är det också viktigt att vara ärlig – om rollen eller företaget inte känns rätt, lita på din magkänsla. Precis som i kärlek varar ärlighet längst.

Läs mer på HRnytt:

Svar på artikeln: Vikten av att återkoppla till kandidater i rekryteringsprocessen


Om LinkedIn

LinkedIn grundades 2003 och är världens största professionella nätverk med över en miljard medlemmar globalt, inklusive över 5 miljoner i Sverige. Plattformen är en mötesplats för yrkesverksamma och företag, där karriärer byggs, nätverk stärks och kunskap delas. LinkedIn hjälper individer att hitta rätt jobb, utveckla sina färdigheter och skapa meningsfulla professionella kontakter.

HR & B2B-undersökning

Undersökningen genomfördes av Censuswide bland ett urval av 500 HR-specialister och rekryteringschefer i Sverige (18+ år). Datainsamlingen skedde mellan den 28 november 2024 och den 17 december 2024. Censuswide följer riktlinjerna från Market Research Society, anställer medlemmar från organisationen och följer MRS uppförandekod samt ESOMAR:s principer. Censuswide är också medlem i British Polling Council.

Konsumentundersökning

Undersökningen genomfördes av Censuswide bland ett urval av 1 000 respondenter i åldern 18–77 år över hela Sverige – antingen arbetslösa eller i heltids- eller deltidsanställning (exklusive egenföretagare). Datainsamlingen skedde mellan den 27 november 2024 och den 13 december 2024. Censuswide följer riktlinjerna från Market Research Society, anställer medlemmar från organisationen och följer MRS uppförandekod samt ESOMAR:s principer. Censuswide är också medlem i British Polling Council.