Podcast
HRnytt-poddens programledare är Hanna Bergfäldt, konsult på FEM HR. I podden intervjuar Hanna aktuella personer, ledare, HR chefer och andra som kan ge oss insikt, kunskap, inspiration inom HR området.
Så höjer du motivationen i organisationen
Går det att höja motivationen i ett företag och hur görs det på bästa sätt? Hur ser du till att feedback landar rätt och hur kan du som ledare påverka motivationen i större organisationer? Här delar Martin Carlström med sig av sina bästa tips och ger exempel på motivationsskapande metoder och aktiviteter – och de misstag du bör undvika.
Varför har vi ibland svårt att samarbeta på jobbet?
Att bli satt i en situation där det krävs att kunna arbeta i grupp är det många som har varit med om – antingen på arbetsplatsen eller redan i grundskolan. Men har du någon gång haft en lärare eller chef som lärt dig vad ett grupparbete är och talat om hur man gör för att jobba bra tillsammans med andra? Troligen inte.
Nya LAS – 6 punkter att ha koll på
Att säga upp medarbetare på grund av arbetsbrist är tyvärr något som är aktuellt för många företag just nu. Därför är det extra viktigt för HR att veta vad som gäller i nya LAS (Lagen om Anställningsskydd) och de förändringar det medför.
Att tänka på vid uppsägning av personliga skäl
De flesta chefer vill gärna undvika att säga upp någon av personliga skäl. Men när det ändå blir nödvändigt kan det vara bra att veta vad det är som gäller. Det menar Maria Elinder från Elinder Arbetsrätt & HR som är gäst i veckans Hands on-avsnitt av HR-podden.
I avsnittet berättar Maria mer om vilka regler som gäller när någon blir uppsagd för underprestation, hur det fungerar vid samarbetssvårigheter och vad som räknas som misskötsamhet. Hon går igenom de viktigaste ändringarna i LAS och hur du kan tänka om du behöver inleda en process för uppsägning av personliga skäl.
Det här gäller vid uppsägning på grund av arbetsbrist
Arbetsbrist är ett giltigt skäl att säga upp någon, men det är viktigt att genomföra den med en viss struktur. Ofta kommer HR in för sent i processen och får ett beslut i knät, i stället för att få vara med hela vägen och utnyttja sin expertis. Det menar Maria Elinder från Elinder Arbetsrätt & HR som är gäst i veckans Hands on-avsnitt av HR-podden.
Misstag och insikter inom rekrytering
I detta avsnitt av HRnytt-podden möter vi Fredrik Hillelson, VD och grundare av Novare. Han var även med och grundade Beredskapslyftet under pandemin då många SAS-anställda blev permitterade. Initiativet hjälpte dessa att få jobb inom sjukvården – och i dag hjälper de många ukrainare att hitta jobb i Sverige. Fredrik pratar om sin syn på HR-frågor och delar med sig av både misstag han har gjort under sin karriär och insikter inom området.
Vad säger den senaste forskningen om stresshantering?
Vad bidrar till stress på våra arbetsplatser? Vilka är grunderna till att avhjälpa stressen och hur bör organisationer jobba med evidensbaserade metoder för att uppnå sina mål? I det här avsnittet pratar vi med Dan Hasson, stress- och arbetsmiljöforskare vid Karolinska institutet, och berättar mer om metoder och tekniker som fungerar.
Så skapar din kommunikation engagemang hos medarbetarna
I avsnitt 13 av HRnytt-podden möter vi Emma Egnell, etnolog, ekolog och medgrundare till Hej engagemang. Emma kallar sig själv ”kommunikationsnörd” och hjälper företag med affärsdriven medarbetarkommunikation – det vill säga att använda kommunikation som nyckel för att skapa just engagemang i verksamheten.
En guide till nya LAS
Den nya lagen om anställningsskydd började gälla 1 oktober 2022 och innebär en del förändringar för både arbetstagare och arbetsgivare. Det kan vara svårt att hålla koll på alla dessa förändringar och vad de faktiskt innebär, därför har vi i det senaste avsnittet intervjuat arbetsrättsexperten Maria Elinder i ämnet.
Antoni Lacinai: Kommunikativa superkrafter
Idag släpps avsnitt 11 av HRnytt podden, denna gång med Antoni Lacinai. Antoni är en av Sveriges populäraste föreläsare inom bland annat kommunikation på arbetsplatsen, men även arbetsglädje, engagemang och det nu så aktuella temat hybrida arbetsplatser. Han har dessutom skrivit 14 böcker och en stor mängd krönikor, bland annat för HRnytt. I detta avsnitt får vi ta del av Antonis bästa tips för bra kommunikation.
Alexander Löfgren: Vägen till det smarta samarbetet – hur får vi till det?
Nytt avsnitt är nu ute! Hanna intervjuar Alexander Löfgren som är Phd i industriell ekonomi, konsult och författare. Alexander delger sina bästa tips för hur man bygger upp ett smart samarbete och vilka fallgropar man ska undvika.
Lärande i praktiken – hur gör man?
I avsnitt 9 av HRnytt-podden gästar Michel Wester, VD på Knowly. Michel berättar om hur man lyckas skapa en lärande organisation, hur lärande kan användas som en stark konkurrensfaktor, vikten av att tillåta misstag för att gå framåt och mycket mer!
HR i styrelser – vägen dit och hur bidrar vi?
Det senaste avsnittet av HRnytt-podden handlar om HR i styrelser och ledningsgrupper, hur HR kan bidra med sin kunskap i ledningsgrupper och hur HR kan skapa en större medvetenhet om behovet av HR kompetens i styrelser. Petra Weslien, CHRO på SeenThis och Lena Bjurner, Generalsekreterare Sveriges HR Förening, berättar om deras erfarenhet och insikter kring ämnet.
Hur lyckas man med dom fackliga förhandlingarna?
Maria Elinder driver eget som arbetsrättsexpert på Elinder Arbetsrätt & HR AB. Maria har lång erfarenhet av förhandlingar både med och mot facket. I det här avsnittet delar Maria med sig av konkreta tips på hur man får ett utvecklande samarbete med facket, mycket intressant och lärorikt!
Hur tar vi organisationen till nästa nivå med hjälp av data?
I det senaste avsnittet av HRnytt-podden intervjuas Elin Malmström. Elin är co founder av bolaget PeopleAnalytics som numera är en del av Heartpace. Inför årets slut sitter många och planerar budgeten eller sliter med att hitta relevanta KPI:er, detta har Elin mycket kunskap om. I avsnittet delar hon med sig av sina insikter kring hur man gör HR mätbart.
Stefan Söderfjäll – arbeta med konflikten innan den uppstår
I avsnitt 5 av HRnytt-podden gästar Stefan Söderfjäll. Stefan är författare, organisationskonsult och har doktorerat i psykologi. Han har mångårig erfarenhet inom områdena ledarskap, teamarbete och motivation.
Elin Richarz – är din organisation förberedd på en kris?
I avsnitt 4 av HRnytt-podden gästar Elin Richarz. Elin är specialist inom krishantering och krisledning, en av grundarna till Murphy solution och har tilldelats Qnetpriset 2021 för sin framgångsrika hantering av cyberattacker.
Mats Wernheim – öka mångfalden och minska diskriminering
I avsnitt 3 av HRnytt-podden gästar serieentreprenören och initiativtagaren Mats Wernheim. Mats är grundare av Jobbfestivalen i Kungsträdgården med tema mångfald och inkludering.
Frida Boisen – vågar du ta steget?
Avsnitt 2 med HRnytt-podden är här! Denna gång gästar Frida Boisen och pratar om vikten av att våga göra förändringar både som individ och organisation.
Premiär för HRnytt-podden med Hanna Bergfäldt
HRnytt har nu lanserat en podcast! I HRnytt-podden intervjuar HR konsulten Hanna Bergfäldt aktuella personer, ledare, HR chefer och andra som kan ge oss insikt, kunskap, inspiration inom HR området.
#5 Veckans poddcast med Tommy Lundberg
Tommy har ägnat sitt yrkesliv till kommunikation. Han har över 25 år i reklambranschen, där rollerna har varit allt från copywriter, kreativ ledare till företagare och vd.
#3 Veckans poddcast med Linus Jonkman
Linus Jonkman är författare, föreläsare, illustratör och HR-profil som bland annat har skrivit Handbok för introverta.