Hur kan reskilling och upskilling rusta er för framtiden?
PUBLICERAD 12/4/2023
Lästid ca 2 min
Podcast

Hur kan reskilling och upskilling rusta er för framtiden?

Kompetensutveckling är viktigare än någonsin. Forskning säger till och med att hälften av vårt lärande idag kommer vara irrelevant om fem år – och därför behöver vi hela tiden uppdatera oss och lära oss nytt. Men hur skapar du som ledare egentligen en lärande och nyfiken företagskultur och hur ser du till att investeringen ger resultat – så kallad ”return on learning”?

I det här avsnittet pratar Hanna med Fredrik Bardon, VD på utbildningsföretaget Brights om hur kunskap kan hjälpa er att rusta er inför morgondagens arbetsmarknad. Han delar bland annat med sig om hur du bäst skapar förutsättningar för utveckling, utvärdera kunskapsmål och koppla spjutspetsmål till utbildning för att kunna ställa om för framtiden.

Citat från Fredrik ur avsnittet:

”Det är klart det är tuffa tider. Men det är också tider med mängder av möjligheter.”

”Vi står inför ett val som företag. Ska vi hänga med i utvecklingen eller ska vi dö? Det låter hårt, men det här är en tid när mycket händer: digitalisering, automatisering, elektrifiering, klimatutmaningar. Det har aldrig varit viktigare att utvecklas för att vara en del av framtiden.”

”Jag brukar prata om tre nivåer för en fungerande utbildning. Börja uppifrån med strategin. Lirar insatserna med företagets strategi framåt? När ni satt affärsmålen, vilka människor är där, vilka skills behövs får att följa strategin? Sedan behöver vi sätta strukturen och förutsättningarna. Är det inbäddat lärande, hur är chefen involverad, hur repeterar du? Den tredje är kultur – hur skapar vi en kultur där vi får vara nyfikna, kan skryta om vad vi lärt oss eller tillåts fråga om vi inte kan?”

”Utbildning är ett utbyte med den anställde. Om du satsar på oss så satsar vi på dig och så kan vi bli hållbara tillsammans.”

”Förut var utbildning en förmån, numera är det både chefen och individens ansvar att se till att utbilda sig.”

Lyssna på Acast

Lyssna på Spotify

Lyssna på Apple Podcast