Hållbarhet
Hållbarhet står högt uppe på de flesta företags agendor och även när det gäller jobbkandidaternas önskelista för företag i framtiden. Här får du hjälp att utveckla ert hållbarhetsarbete och hålla koll på den senaste forskningen.
Vad betyder hållbarhet för HR?
När det gäller HR kan hållbarhet bestå av flera olika delar. Dels handlar det om att vara med och skapa ett hållbart arbetsliv för de anställda med hälsa, trygghet, utbildning, rättvisa och jämställdhet som mål. Men de målen ska också samspela med hållbarhet ur ett miljö- och ekonomiskt perspektiv. Hållbarhet består helt enkelt av olika faktorer – som alla är lika viktiga.
7 saker ditt företag kan göra för klimatet 2023
Som företag finns det mycket att göra för att begränsa er klimatpåverkan. Nu när vi precis gått in i ett nytt år är det dags att ställa om och tänka nytt. Här är förslag på 7 saker du och ditt företag kan göra för att hjälpa till att nå Sveriges miljömål enligt Agenda 2030.
Så kan CSR bli en av era viktigaste konkurrensverktyg
Orsakerna till att CSR har gått från att vara ett val till att bli en hygienfaktor är många. I dagens hårda konkurrens behövs det bland annat för att bygga varumärke, förbättra konkurrenskraften, motivera, behålla och attrahera medarbetare, bidra till en hållbar utveckling och stärka lönsamheten. Här berättar vi varför.
Så skriver du en hållbarhetsrapport som engagerar
Hållbarhetsrapporten är ett viktigt dokument, inte bara regelmässigt för att informera kunder, investerare och medarbetare kring ert miljöarbete. En bra hållbarhetsrapport inspirerar, skapar opinion och blir en väsentlig del av er kommunikation.
3 nivåer av hållbarhet HR bör hålla koll på
Hållbarhet kan ibland kännas som ett slitet uttryck även inom HR, men intresset är större än någonsin. Den pågående klimatkrisen och det faktum att utbrändhet blir allt vanligare, trots att de flesta företag sätter in förebyggande åtgärder, gör hållbarhet till en av företagens framgångsfaktorer. Verksamheter som bedriver hållbara lösningar lockar till sig nya talanger, intresserade investerare och rätt målgrupper. Här är tre nivåer av hållbarhet som det kan vara bra att prioritera lite extra just nu.
Kommunikation är polisens bästa verktyg
Tobbe Isaksson, polisinspektör vid Lundapolisen har skrivit boken Bakom uniformen. En bok fylld av berättelser från en 20 år lång karriär. En röd tråd är kommunikation i polisens samspel med människor och hur bra dialoger faktiskt kan förhindra oroligheter.
Läser du fördomsfritt? - om män och kvinnors texter
Du läser en text och kan snabbt avgöra om den är bra eller dålig. Om personen, som skrivit den, exempelvis ska få jobbet eller inte. Men vad grundar du egentligen ditt beslut på?
Att vara rätt på vågen, scenskräck och växtvärk
Gratis mensskydd har blivit en het potatis och entreprenörsduon bakom RedLocker är helt rätt på vågen. Clara Lidman och hennes medgrundare Liza Eriksson fick som 20 åringar, alla fem drakarna på fall när de pitchade i Draknästet.
Så inför du en ny rutin på jobbet i höst
Hösten är en perfekt tid att starta nya rutiner på arbetsplatsen, oavsett om det gäller interna processer, tidrapporter eller att få personalen att ta pauser eller röra på sig mer. Men att införa nya rutiner kan vara utmanande – här kommer några tips som hjälper er på vägen.
5 tips för att få semesterkänslan att hålla – hela hösten
Nu när de flesta av oss är tillbaka på jobbet kan det kännas lite motigt att komma in i rutinerna igen. Hur gör vi egentligen för att hitta motivationen och hur ska vi behålla den där härliga känslan av lugn för att inte stressa upp oss? Som tur är finns det några hälsosäkra tips.
Sommarläsning - Lär dig leva passionerat
Sommaren är en perfekt tid för inspiration och en möjlighet att ladda batterierna inför hösten. Den här boken är för dig som vill få ut mer av livet. Du får konkreta verktyg för att skapa det passionerade liv du alltid drömt om.
Bakom uniformen, en polismans berättelser
Tobbe Isaksson, polisinspektör vid Lundapolisen har precis lanserat boken Bakom uniformen. I boken skildras många av de ärenden han upplevt under sin 20 år långa karriär. Läsaren får ta del av flera starka upplevelser beskrivna utifrån en erfaren polis perspektiv. Tobbe berättar om bakgrunden till boken och skickar samtidigt ett budskap till politikerna.
Därför är semestern livsviktig
Att ladda batterierna under en längre period är ett sätt att undvika att stress resulterar i sömn- och koncentrationssvårigheter, depression eller utmattning. Men som arbetsgivare, chef eller ledare kan det vara utmanande att koppla bort jobbet under semestern – här är några orsaker till att det ändå är viktigare än vi tror.
Bli bästa vän med din hjärna
Hur kan vi använda vår hjärnas fulla potential och samtidigt öka vårt välmående och vår kreativitet? Beteendevetaren Tomas Dalström har lagt en stor del av sitt liv på forskning om hjärnan. Resultatet är bland annat en enkel modell, som visar NÄR våra hjärnor fungerar som bäst och VARFÖR de gör det.
IT-säkerhet i en digitaliserad värld
Digitaliseringen står högt upp på företagens agenda och med den kommer behovet av IT-säkerhet. Hackerattacker med ekonomiska motiv och det Försvarsmakten benämner som cyberangrepp är en del av vår vardag.
Fanny Widman – jämställdhet utvecklar affären
Hon har precis tagit klivet fullt ut som entreprenör och jobbar med att öka medvetenheten kopplat till könsnormer på företag. Författaren och influencern Fanny Widman står bakom prisade podcasten Fannys Förebilder och boken Det är nog nu!
Hur kan vi använda AI?
AI används idag inom en rad olika områden. Mjuka värden är av stor betydelse, något som bland annat EU är starkt engagerade i och där HR-cheferna kommer att ha en betydelsefull roll.
Förstå vilken roll lärandeplattformar (LXPs) spelar och problemen de löser
Varje år spenderas en häpnadsväckande summa på 240 miljarder dollar av företag på teknik för lärande och utveckling. Och även om pengar kanske inte köper lycka, borde de köpa en mindre förvirrande marknadsplats för lärande. Här gör lärandeplattformen (LXP) entré.
Härskarteknik
Efter #metoo rörelsen blev härskarteknik satt i fokus men hur skiljer vi den mot konstruktiv kritik? Annakarin Nyberg, författare, internetforskare och föreläsare har tillsammans med Erica Dahlgren, journalist och författare rett ut begreppet härskarteknik tydligt och välskrivet.
Unga för hållbarhet
Tre av fyra tjejer vill att deras framtida arbetsgivare jobbar för ett hållbart samhälle. 69 procent av ungdomar och unga vuxna i Sverige tycker att det är mycket eller ganska viktigt att arbeta hos en arbetsgivare som engagerar sig i hållbarhetsfrågor och bland tjejerna är andelen hela 76 procent. Det visar en attitydundersökning som Ungdomsbarometern har gjort.
Business as equals
Bokens författare Urban Björn beskriver snyggt jämställdhet (rättigheter, skyldigheter, möjligheter), jämlikhet (allas lika värde) och mångfald (olika egenskaper i social grupp).
Hitta semesterlugnet
Många sliter hårt för att hinna avsluta jobb innan semestern, med stress som följd. Här är tipsen som hjälper dig att undvika att stressa innan ledigheten.