5 tips för att få semesterkänslan att hålla – hela hösten
PUBLICERAD 25/8/2022
Lästid ca 2 min

5 tips för att få semesterkänslan att hålla – hela hösten

Nu när de flesta av oss är tillbaka på jobbet kan det kännas lite motigt att komma in i rutinerna igen. Hur gör vi egentligen för att hitta motivationen och hur ska vi behålla den där härliga känslan av lugn för att inte stressa upp oss? Som tur är finns det några hälsosäkra tips.

1. Ha tålamod

Att vara extra trött efter jobbet i början av hösten är vanligt och hemligheten ligger i att inte försöka komma in i tempot vi hade i våras direkt. Tid och tålamod är mirakelkurer som kan vara svåra nog, men som gör det enklare att vänja sig vid vardagen igen. Det är helt naturligt att övergången från semestermood till jobbfokus är något både kropp och knopp behöver vänja sig vid –så påminn gärna dina medarbetare att vara snälla mot sig själva och komplettera arbetet med mikropauser.

2. Uppmuntra gemenskap

En stor fördel med att jobba på plats igen är att åter få träffa sina kollegor. Att småprata vid kaffemaskinen har visat sig vara välgörande och får oss att känna gemenskap, lugn och sammanhang. Som ansvarig för personalen kan du se till att det finns tid och utrymme för fikapauser för att alla ska kunna stämma av vad de ser fram emot för gemensamma aktiviteter under hösten.

3. Återgå till en rutin i taget

Ett vanligt misstag vi gör när vi kommer tillbaka till jobbet är att tro att vi kan gå från 0 till 100 på en gång. Plötsligt ska lata sommardagar förvandlas till dagar fulla av rutiner, som att gå upp tidigt på morgonen, börja åka kommunalt igen, äta den där nyttiga frukosten och kanske till och med börja träna igen tre gånger i veckan. Det blir oftast en chock för både kropp och själ. Försök istället att sänka kraven de fösta veckorna och finns det någon rutin som skänkte extra lugn i somras kanske du kan behålla den? Till exempel ta en stund ute i trädgården på morgonen, med en kaffekopp och dina tankar – innan du öppnar mobilen?

4. Planera in nästa paus

Det är viktigt att fylla på med vila då och då för att orka och undersökningar visar att vi är minst lika lyckliga när vi planerar en resa som när vi faktiskt åker iväg på den. Har du tid att ta en paus under hösten så börja planerna redan nu. En dag, en långhelg, en vecka – vad har du möjlighet till?

5. Hur ser du på din roll?

Hur vi ser på vår vardag är avgörande för hur vi mår. Känner du eller en kollega enbart ångest och motstånd till att vara tillbaka på jobbet, kanske det är något som behöver tas tag i? Är det dags att söka sig vidare, kompetensutveckla eller bara försöka se rollen från ett annat perspektiv? Genom att påminna dig och din personal om organisationens mål och visioner kan det gå snabbare att hitta riktning och fokus igen – som räcker hela vintern.

Fler konkreta tips för att behålla semesterkänslan i höst hittar du här.


Källa: Metro mode, Sturebadet läkarmottagning