Hälsa
Hur påverkar arbetsmijlön vår hälsa och hur kan vi hjälpa våra medarbetare må bättre på jobbet? Läs mer här.
Så många använde inte friskvårdsbidraget
Enligt en ny Sifo-undersökning får svensken i genomsnitt drygt 2000 kr i friskvårdsbidrag av sin arbetsgivare. Men bidraget utnyttjas inte alltid. En av fyra uppger att de lät sitt friskvårdsbidrag brinna inne.
Starta året med 10 tips för en lyckad hälsoplan
Nytt år, nya friska möjligheter! Nu har du ett drömläge att starta upp 2023 på bästa sätt. Genom att sätta en plan för hälsa och välmående på arbetsplatsen, som möter anställdas förväntningar kan ni sticka ut och fira segrar som bättre engagemang, arbetsglädje och ett starkare employer brand. Challengize delar sina bästa tips för en lyckad hälsoplan.
Förflytta medarbetare från riskgrupp till friskgrupp
Varför arbeta proaktivt med att höja konditionen hos medarbetarna och vad krävs?
Förbättra medarbetarhälsan där behoven är som störst
Det finns en enorm möjlighet att genom rätt typ av friskvårdssatsningar kunna stötta upp och förbättra medarbetarhälsan där behoven är som störst. Som arbetsgivare finns vinster att göra om man gör rätt typ av insatser.
Tips för att skapa delaktighet i det hybrida mötet
Många trivs bra med att jobba hemifrån vilket är en av många fördelar med hybrida möten. Distansarbete ett par dagar i veckan kan göra oss mer engagerade, vi blir mer produktiva och upplever färre distraktioner. Delaktighet var ämnet när AVS hade ett panelsamtal i Göteborg. Här får du tips för hur du skapar mer jämlika och inkluderande möten.
Vad innebär stress för kroppen och varför kan den göra oss sjuka?
Enkelt förklarat gör stress att vi får den extra energi vi behöver när vi står inför olika typer av utmaningar. Stressreaktionen är på så sätt en överlevnadsmekanism och utan den skulle vi inte kunna prestera överhuvudtaget. Frågan är då varför stress kan göra oss sjuka.
Vad säger den senaste forskningen om stresshantering?
Vad bidrar till stress på våra arbetsplatser? Vilka är grunderna till att avhjälpa stressen och hur bör organisationer jobba med evidensbaserade metoder för att uppnå sina mål? I det här avsnittet pratar vi med Dan Hasson, stress- och arbetsmiljöforskare vid Karolinska institutet, och berättar mer om metoder och tekniker som fungerar.
Sover dina medarbetare på jobbet?
Att dålig sömn försämrar våra kognitiva förmågor vet säkert många, men visste du att rätt arbetsuppgifter kan tillåta en del av hjärnan att falla i sömn? Många uppgifter tillåter fläckar av sömn att bilda i en annars vaken hjärna. Självklart är det en stor fara att sova på jobbet vilket vi absolut inte rekommenderar, men genom att planera arbetsdagen och variera krävande och enklare uppgifter, kan delar av din hjärna återhämta sig bättre.
Topp 10 bästa aktiviteterna för att öka vardagsmotionen
Stillasittande är ett av de största hoten mot vår hälsa och var femte svensk uppger att de sitter stilla mer än 8 timmar om dagen. Kan tävlingar och event locka oss att träna mer? Här kommer de topp 10 mest omtyckta vardagsaktiviteterna.
Flow på jobbet – så skapar du förutsättningarna
Att vara i flow på jobbet kan ge fem gånger så hög produktivitet. Tyvärr är flow ett känsligt tillstånd som är svårt att hamna i på kommando. Men genom att skapa rätt förutsättningar för dig och dina medarbetare kan du se till att ni oftare hamnar i flow.
Testa årets friskaste julkalender utan kostnad
Under 24 dagar, 1 - 24 december, har du och dina kollegor chansen att öka vardagsmotionen och samtidigt komma i julstämning. Det här kan ge lite extra pepp under en för många stressig period fram till julafton. Det är kostnadsfritt för upp till fem personer.
Ny bok om Chefshälsa för fysiskt aktiva arbetsplatser.
Nu finns boken Chefshälsa - för fysiskt aktiva arbetsplatser ute. Boken är skriven av läkarna Erland Colliander och Carl Johan Sundberg och beskriver hur bra ledarskap kan minska de negativa hälsoeffekterna av arbetsrelaterad stress, stillasittande och fysiskt tunga jobb.
Här är HR-trenderna som är värda att hålla koll på 2023
Så här dags börjar det ofta spekuleras vilka de största trenderna inom HR är inför nästa år. Även om många är branschspecifika finns det några gemensamma nämnare som behöver få fokus på de flesta HR-avdelningar i framtiden – här är några:
Minimera onödiga arbetsuppgifter – så gör du
Inom forskningen kallas onödiga arbetsuppgifter för ”illegitima”. Det vill säga de uppdrag som egentligen ligger utanför en roll och kan kännas onödiga, men som är en del av arbetsdagen. Till exempel att lägga in värden på flera ställen, eftersom systemen inte synkar som de ska. Eller annat som får dig att tänka: ”Varför gör jag det här?”
3 nivåer av hållbarhet HR bör hålla koll på
Hållbarhet kan ibland kännas som ett slitet uttryck även inom HR, men intresset är större än någonsin. Den pågående klimatkrisen och det faktum att utbrändhet blir allt vanligare, trots att de flesta företag sätter in förebyggande åtgärder, gör hållbarhet till en av företagens framgångsfaktorer. Verksamheter som bedriver hållbara lösningar lockar till sig nya talanger, intresserade investerare och rätt målgrupper. Här är tre nivåer av hållbarhet som det kan vara bra att prioritera lite extra just nu.
Checklista – hur bra är er arbetsmiljö?
Hälsofrämjande arbete som ökar motivation, trygghet och glädje hos de anställda har stor påverkan på både konkurrenskraft och lönsamhet. Men att veta hur medarbetarna uppfattar sin arbetsmiljö är inte alltid lätt. Den goda nyheten är att det brukar finnas tydliga tecken – här är några av dem plus några frågor som hjälper dig ta temperaturen på arbetsmiljön på just er arbetsplats.
8 friskfaktorer som hjälper dig undvika sjukskrivning
Utbrändhet är på väg att bli en av våra vanligaste folksjukdomar. Men genom att fokusera på ett antal faktorer samtidigt som du identifierar problemen, kan du som ledare undvika sjukskrivning på din arbetsplats. Här är 8 friskfaktorer som kan vara extra viktiga.
Så påverkar du arbetsklimatet som chef
Som chef har du i högsta grad inflytande över arbetsklimatet, vilket i sin tur påverkar hur mycket stress som kan få fäste i er verksamhet. Men vilka egenskaper har en specifik funktion och vad kan du som ledare tänka på för att få medarbetarna att må bra och prestera? Här är några saker som visat sig vara effektivt.
Hälsoresan gav energi och livskvalitet
Möt Mona – en av Funmeds patienter som har testat det nya konceptet medlemskap. Mona sökte sig till Funmed i våras, med mångåriga hälsoproblem. Diffus smärta, artros, dålig sömn, högt blodtryck, trötthet och orolig mage var bara några av anledningarna till kontakten.
Utmattning – så kan du hjälpa medarbetare i riskzonen
Att arbeta förebyggande mot utmattning kan hjälpa er göra stora besparingar, inte minst när det gäller lidande för individen. Har du redan koll på symptom för ohälsosam stress och kanske till och med har fått indikationer på ohälsa från specifika medarbetare? Här är några åtgärder du kan ta redan idag.
Proaktivt hälsoarbete med fokus på stresshantering håller dina medarbetare friska
Stressen har blivit en rejäl hälsobov som ligger bakom en stor del av sjukfrånvaron. I dag är psykisk ohälsa den främsta orsaken till sjukfrånvaro. Stressrelaterade sjukdomar som utmattningssyndrom tillhör numer de vanligaste orsakerna till långtidssjukskrivningar.
7 hälsotips för att bli en attraktiv arbetsplats
Nu bjuder vi på 7 hälsotips för att bli en attraktiv arbetsplats. En guide som hjälper din verksamhet att ta hälsoarbetet till en helt ny nivå.