Just nu kör BRIS en kampanj med varningstexter för att uppmärksamma oss på den eventuella ensamheten hos barn i sommar. Typsnittet liknar detsamma som det som varnar för att tobak och rökning är farligt för hälsan. Ett annonsupplägg som jag gissar suger tag i fler än mig. Ensamheten slutar inte med solens strålar. Tvärtom, den som befinner sig i mörker kan uppleva situationen än starkare.
Alla andra är så lyckliga, varför inte jag?
Med en ökad kunskap och medvetenhet kan vi
påminna oss själva om att vi alla är olika.
Det är lätt att vårt egna mående styr hur vi tror att andra mår. Helt mänskligt. Vi själva är ju vår bästa referens. Det vi närmast har att utgå från, årets alla dagar. När värmen kommer, uteaktiviteterna ökar och semestrar närmar sig är det inte konstigt om vi rycks med i dess glädjeyra. Och det är ju också fantastiskt! Såklart ska du som känner lycka följa lusten. Men med en ökad kunskap och medvetenhet kan vi påminna oss själva om att vi alla är olika. Att vi alla inte känner likadant. En insikt som blir tydligt när vi ser BRIS soliga sommarbilder tillsammans med varningstexten.
Så snälla se dig omkring, lita på dina känselspröt och
försök att se det du först inte ser.
För när solen står högt på himlen, när grönskan är som frodigast och när vi klär upp oss själva i färgglada linnetyger. Då krävs det än mer för att förmedla ett tryck över bröstet, en förlorad livsgnista eller en känsla av ensamhet. Med andra ord är det därför nödvändigt med lite ökad uppmärksamhet från medmänniskorna runtomkring. För att vi inte ska riskera att någon drunknar tyst!
Så snälla se dig omkring, lita på dina känselspröt och försök att se det du först inte ser. Det kan hända att hen som just nu känner sig som allra mest ensam, finns där, mitt bland alla människorna. Där du som mår bättre, bäst kan hjälpa de som mår sämre. Du som simmar stabilt kan vara en livsviktig livboj till någon annan.
Med kärlek, Helena Reje Always Mind
Läs mer på HRnytt:
Smäll en dörr eller kasta kastruller!
Om Always Mind
Always Mind syftar till att hantera, utbilda och vägleda inom psykisk hälsa – välmående och ohälsa. Vi är övertygade om att det är medmänniskorna i vardagen som har de bästa förutsättningarna för att fånga upp och inledningsvis ta om hand om det psykiska måendet. Därför ämnar vi höja den allmänna kunskapsnivån samt inge ork, mod och ord till medmänsklighet. Som en del i det arbetet har vi tagit fram konceptet Psykisk första hjälpen; Tala, fråga, lyssna och respektera.