Ledarskap
Som ledare i en organisation är det viktigt att hela tiden utvecklas tillsammans med sina kollegor. Här hittar du de senaste artiklarna inom ledarskapsutveckling, sociala processer och andra tips och trix för dig som vill förbättra effektivitet och resultat.
Vad är ledarskap ur ett HR-perspektiv?
Ledare har en avgörande roll för att organisationen ska nå framgång. Som HR har du ofta ansvaret för att se till att organisationen har tillgång till kompetenta ledare, på både kort och lång sikt. HR har dels uppgiften att se till att hitta och behålla rätt ledare till rätt positioner, dels att själv leda och motivera andra medarbetare mot företagets vision.
En fjärdedel av alla tjänstemän oroar sig över att inte bli återbetalda för egna utlägg
Svenskarna stressar allt mer över privatekonomin, och utläggen gör inte saken bättre. Tjänstemän ligger ute med tusentals kronor per år och oron över att inte få betalt i tid, eller över huvud taget, är mer utbredd i yngre åldersgrupper och bland kvinnor. Är det dags att tänka om kring egna utlägg?
Så skapar du engagemang i arbetsgruppen
Att skapa engagemang är viktigt i varje verksamhet, avsett bransch. Engagerade medarbetare medför bättre resultat, har en högre ansvarsgrad, håller sig friskare och stannar längre inom organisationen. De insatser som HR gör påverkar engagemanget hos medarbetarna i allra högsta grad – men det kan också vara svårt att lägga fokus på rätt saker. Här är några faktorer som samverkar när det gäller att skapa engagemang i arbetsgruppen.
Anställda efterlyser personlig utveckling
En ny undersökning visar att trots att hela 80 procent av svenskarna skulle vara nöjdare med sitt jobb om de hade fler möjligheter till personlig utveckling, så har så många som var femte inte tillgång till detta.
Rädda liv på arbetstid
Fler blodgivare behövs. Arbetsgivare som tar socialt ansvar kan bidra och göra stor nytta genom att uppmuntra till blodgivning på arbetstid.
Vad betyder quiet quitting – egentligen?
Quiet quitting är något det pratas allt oftare om, även om begreppet i sig inte är nytt. Fenomenet ses ofta av ledningen som ett hot mot verksamhetens effektivitet och konkurrenskraft, medan medarbetarna hävdar att det är en sund inställning till jobbet. Men vad betyder quiet quitting och vad kan du som HR göra för att det inte ska förvandlas till ett problem?
Du får det team du förTJÄNAR
Alldeles nyligen tog jag bilen till ett stort företag för att föreläsa om arbetsglädje och kommunikation på deras kickoff.
Nio av tio kvinnor saknar en förebild inom tech
Var fjärde kvinna i Sverige mellan 16 och 30 år har fått ett ökat intresse för att arbeta med it/tech under de senaste tre åren. Samtidigt ses tech-branschen som exkluderande och nio av tio kvinnor saknar en förebild.
Vad krävs av utbildningsåret 2023?
Framåtblick, katastrofkänsla eller hälsosam "sence of urgency"?
Medarbetare oense med HR-chefer
Det finns gap mellan vad medarbetarna tycker är viktiga förbättringsområden och vad deras HR-chefer vill prioritera, visar en ny undersökning. Såväl inom offentlig som privat sektor anser anställda att internkommunikation är det viktigaste området att förbättra.
HISSPITCH – Behöver jag en sån..?
Ibland behöver du kunna sammanfatta dig själv eller din idé på ett riktigt slagkraftigt sätt. Det kan till exempel vara på minglet efter det där spännande eventet, på mässan, på tåget, under jobbintervjun eller bokstavligen just i hissen.
Internationell mötesexpert: Därför fungerar inte hybrida möten
Möten är en av de bärande balkarna när vi bygger den nya tidens kontor och arbetssätt. Det är viktigt att de konstrueras på rätt sätt. Cheferna har en nyckelroll i den processen. Jag ringde upp Roger Kellerman, senior internationell mötesexpert, och bad honom att dela med sig av sina erfarenheter och ge sina bästa tips.
Så bygger du en lärandekultur
Det kan vara svårt att få chefer och medarbetare att engagera sig och faktiskt gå de utbildningar som HR köper in. Så hur främjar du en kultur där medarbetare vill lära nytt och lära om? Fredrik Bardon, vd på Brights delar med sig av sina bästa tips.
Vad tråkar ut en narcissist?
Narcissisten är upptagen med sig själv och har svårt att ta in andras perspektiv. Det finns även en förväntan att bli beundrad och att andra ska betrakta hen som överlägsen oavsett om det finns kompetens i ämnet eller ej.
Snällhet på jobbet – en konkurrensfördel?
Vi vet väl alla hur det känns att kliva in på en vänlig och välkomnande arbetsplats. Ett ställe det är enkelt att slappna av och känna sig trygg – både för medarbetare, chefer och kunder på besök. Forskningen visar att snällhet ger plats för både kreativitet och effektivitet. Med andra ord är vassa armbågar ute – snällhet är det nya svarta.
6 tips för att skapa engagemang
Allt fler företag tvingas göra nedskärningar och många anställda oroar sig över framtiden. Energinivån kan vara låg och engagemanget likaså. Hur ska man göra då för att få medarbetarnas engagemang att gå upp under osäkra tider? Maria Geijer, motivationsexpert på Morot & Co ger sina bästa tips.
Jobbar ni i stuprör?
Eller har ni förmågan att jobba tillsammans för att med gemensamma insatser lösa ett problem?
Få fler hjärtan att slå
Life in Mind firar alla hjärtans dag genom att skänka kurser i hjärt-- och lungräddning. Genom att delta i kampanjen #hjärtatslårför, får alla som vill, möjligheten att kostnadsfritt gå deras kurs i HLR & första hjälpen.
ESG-satsningar underlättar vid rekrytering
Nya intressanta rön om ESG-satsningar visar att ett accelererat förändringsarbete sedan pandemin bröt ut har gett stora positiva effekter på ESG-arbete. Undersökningen visar också att ESG-satsningar och tonvikt på socialt ansvarstagande underlättar för att rekrytera och behålla personal.
Snart obligatoriskt att redovisa löneskillnader mellan kvinnor och män
"S" i ESG, social- och mänsklig hållbarhet kommer att lagstiftas i EU 2024. Det kommer att vara obligatoriskt att redovisa köns- och åldersfördelning i högsta ledningen och löneskillnader mellan kvinnor och män. En annan fråga att besvara är vilken utbildning och kompetensutveckling som ges till anställda. Jenny Westergård, vd på EQ Europe kommenterar.
Forskarens tips - Så lyckas du med din implementering
Det är mycket som implementeras i organisationer: nya arbetssätt, kunskap och processer. Ny teknik och administrativa system. Stort och smått som berör allt och inget, alla eller några få. Ny forskning visar att likheterna är många, oavsett vad det är som ska implementeras.