Smäll en dörr eller kasta kastruller!
PUBLICERAD 10/9/2023
Lästid ca 3 min
Krönika

Smäll en dörr eller kasta kastruller!

Idag den 10 september, är det den Internationella suicidpreventiva dagen! Dagen för att uppmärksamma suicidpreventiva aktiviteter. Vilka jag skulle kunna rada upp ett gäng positiva exempel på här. Men jag kommer inte att göra det. Istället tar jag chansen med den här platsen med den här texten, att rikta mig till just dig.

Du som av något skäl, eller flera, har kommit att se världen genom ett mörkt filter. En värld som du kanske har kommit att vackla kring om den ens är din?


Du har svaren. Jag lovar att inte flika in och störa din berättelse.


Snälla låt mig få en stund tillsammans med dig. Kan jag få sätta mig ner och höra om hur just din situationen känns. Mörk? Kall? Ensam? Smärtsam? Du har svaren. Jag lovar att inte flika in och störa din berättelse. Din känsla kanske är att jag aldrig kommer att fatta. Att det är det som är en del av hela grejen. Och ja, jag tvivlar inte på att du till viss del säkert har rätt. Då min situation med största sannolikhet skiljer sig från din. Liksom andras i din närhet. Men tro mig när jag säger att vill förstå. På riktigt förstå vad just du går igenom.


Dina nära kommer uppleva liknande obarmhärtiga känslor som du gör nu, om du inte existerar. 100% sant.
Därför behöver ni nå varandra!


Man brukar säga att runt varje person med suicidtankar finns det 10 personer som är nära. Jag är säker på att dessa finns även runt dig. Men dina personer kanske ännu inte har förstått hur allvarligt läget är. Tyvärr. Det finns nämligen ingen direkt korrelation mellan vår insida och utsida. Och vi har en tendens att se vår omvärld utifrån vår egen position.

Även om din situation känns fullkomligt outhärdlig just nu. Och att du till och med tror att världen runt omkring dig skulle få det bättre om du inte fanns här. Så kan jag säga dig att det är enkom din hjärna som just nu bluffar! Den spelar med felaktiga kort. Informationen stämmer inte överens med verkligheten. Snarare tvärtom. Dina nära kommer uppleva liknande obarmhärtiga känslor som du gör nu, om du inte existerar. 100% sant. Därför behöver ni nå varandra!

Jag brinner för att utbilda medmänniskan. Det vill säga att höja kunskapen och ge verktyg till bland annat de 10 personer som finns runt dig. Det har blivit både en del av min person och profession, årets alla dagar. Men idag lägger jag min kommunikation till medmänniskorna åt sidan och riktar mig istället till dig. JA, du läste rätt, till dig som är drabbad av psykisk ohälsa. Eller som har tappat livsviljan om du så vill. - Hjälpa dina medmänniskor så att de kan hjälpa dig!


Låt inte din hjärna få dig att tro att du inte är värdefull!


Man kan möjligen tycka att det ofint av mig att lägga ytterligare press på dig, i din just nu svåra situation. Du är inte heller mitt förstahandsval. Men det kan handla om liv eller död här. Och då håller du säkert med mig om när jag säger, att allt är tillåtet. Där inräknat, även att delegera ansvar till dig.

Så med det sagt. Låt inte din hjärna få dig att tro att du inte är värdefull! Inte heller att den mest kaotiska inre måendesituationen inte kan gå över. Låt oss nu därför strunta i alla dina tidigare inlärda socialt accepterade beteenden. Jag uppmuntrar dig istället till att gå utanför alla potentiella informella ramverk som finns. Var tydlig! Släng dig ner på marken och skrik, smäll en dörr eller varför inte kasta kastruller!? Ge din omgivning anledning att förstå. Ring för guds skull själv eller låt omgivningen ringa (det måhända laddade) numret 112.

Med kärlek, Helena Reje Always Mind


Om Always Mind

Always Mind syftar till att hantera, utbilda och vägleda inom psykisk hälsa – välmående och ohälsa. Vi är övertygade om att det är medmänniskorna i vardagen som har de bästa förutsättningarna för att fånga upp och inledningsvis ta om hand om det psykiska måendet. Därför ämnar vi höja den allmänna kunskapsnivån samt inge ork, mod och ord till medmänsklighet. Som en del i det arbetet har vi tagit fram konceptet Psykisk första hjälpen; Tala, fråga, lyssna och respektera.

Always Minds psykiska första hjälpen-tavla