Arbetsmiljö
Arbetsmiljön påverkar hur vi mår på jobbet. Vi hjälper dig skapa processer och göra arbetsmijlön till en naturlig del i er organistaion.
Så planerar du hållbara event 2023
Att göra fler hållbara val är ett löfte många har det här året. Ett sätt att göra det är att se till att era evenemang och andra träffar blir mer hållbara och har så lite klimatpåverkan som möjligt. Här är några sätt att göra det på.
Skitsnack på jobbet - hur förhåller vi oss?
Både du och jag behöver träna oss i att vara modiga och göra det som är rätt, innan det gått för långt. Det tjänar vi alla på! Vi vet att dina chefer kommer våga agera om de känner sig trygga. Hur jobbar du med att stötta dina chefer i att våga ta sitt ansvar?
Hur stressad blir du när chefen ringer?
Som arbetsgivare har du ansvar för den psykosociala hälsan på arbetsplatsen, även när de anställda arbetar på distans. Men det är inte alla som uppskattar när chefen ringer hem för att kolla läget. Nu när det gått en tid sedan pandemin och vår syn på distansarbete har förändrats – men synen på chefens samtal är densamma.
Det är ALLTID osäkra tider
Det är många nervösa människor just nu, med förhöjd stress och oro för skenande inflation, fallande bostadspriser, ett idiotiskt krig inte långt härifrån, en given klimatångest och en lågkonjunktur som ett brev på posten.
Så kan bolagen minimera riskerna i en lågkonjunktur
Börsvärden sjunker, inflationen går upp och många bolag tvingas dra ner på sin verksamhet. Orsakerna till det rådande läget är många och svåra att styra över. Vi vet heller inte hur länge vi kommer att befinna oss i en lågkonjunktur. Det skapar såklart oro. Men hur rustar man sig inför fortsatt hårda tider och hur anpassar man sig efter de nya spelreglerna?
Kan arbetsmiljöansvaret delegeras?
Arbetsgivaren ska vidta alla åtgärder till skydd för ohälsa och olycksfall (AML, 3 kap, 2 §). Men vem är arbetsgivaren? Och vad kan egentligen hända vem om vi brister?
Vad innebär stress för kroppen och varför kan den göra oss sjuka?
Enkelt förklarat gör stress att vi får den extra energi vi behöver när vi står inför olika typer av utmaningar. Stressreaktionen är på så sätt en överlevnadsmekanism och utan den skulle vi inte kunna prestera överhuvudtaget. Frågan är då varför stress kan göra oss sjuka.
En majoritet av svenska företagsledare säger att distansarbete är mer produktivt
En ny studie som tillfrågat över 500 europeiska företagsledare om hybridarbete, visar att produktivitet, förväntningar och välmående är en av de främsta anledningarna till distansarbete men att teknik- och säkerhet fortsatt är en utmaning.
”Quiet Quitting” – bra eller dåligt för företaget?
Fenomenet ”quiet quitting” är inte nytt, men det har under en tid trendat och uppmärksammats på den sociala medie-plattformen TikTok. Quiet quitting innebär att man som anställd inte gör mer än nödvändigt på jobbet – och behöver alltså inte betyda att man ska säga upp sig. Det innebär att inte arbeta övertid, att bara göra minsta möjliga, att be om ökad lön för ökat ansvar. Det innebär helt enkelt att man sätter gränser som arbetstagare. Men frågan är vad det innebär för dig som arbetsgivare och för företaget?
Så får du kulturen att fungera på hybrida arbetsplatser
Vi har under den senaste tiden fått följa livliga diskussioner i media om både för- och nackdelar med en hybrid arbetsplats – det vill säga mixen av både distansarbete och arbete på kontor.
5 anledningar till att dina kollegor funderar på att byta jobb
Att ha en hög personalomsättning brukar vara kostsamt, men idag är det enklare att byta jobb än någonsin och många gör det. Faktiskt så mycket som en halv miljon människor i Sverige byter arbetsplats – varje år. För att få dina medarbetare att trivas och stanna kvar i verksamheten är det därför extra viktigt att hålla koll på varför de slutar. Här är några av de 5 största anledningarna:
Vart femte företag ställer in julfirandet
En ny undersökning visar hur chefer och beslutsfattare på svenska företag valt att prioritera kronorna nu när det är tuffare tider ekonomiskt. Samt hur de väntas prioritera under nästa år, med mindre sociala sammankomster och förmåner för de anställda och ökat fokus på utbildning och löner.
Tidsbrist bromskloss för landets chefer
Att få tiden att räcka till i en rekryteringsprocess är något som de allra flesta chefer och rekryterare anser är svårast. Främst gäller det tid för att intervjua men även för att svara på frågor och ansökningar. Dessutom har chefer svårt att hitta tiden för att starta upp en rekrytering.
Sju av tio svenskar är positiva till fysiska möten
Enligt en ny undersökning är merparten av svenskar, särskilt yngre, positiva till det fysiska mötet både i professionella och privata sammanhang. En viktig pusselbit för att upprätthålla en hybrid arbetskultur som faktiskt fungerar.
Mens begränsar en av fyra svenska kvinnor
Många svenska kvinnor upplever begränsningar i sitt vardagsliv på grund av sin mens. Det visar en ny omfattande undersökning där över hälften, 56 procent, av de 4 000 tillfrågade kvinnorna svarar att det är ett stressmoment att ha mens på jobbet.
Kallbadskonferens inför 2023?
Är du redo för ett framgångsrikt, innovativt och inspirerande 2023? Som ledare sätter vi ofta nya mål, skapar löften, satsar högre och försöker sprida ny energi när ett nytt år startar. Men varifrån ska alla medarbetare hitta samma energi? Oavsett hur målinriktade, ambitiösa och drivna de är håller inte höstens kickoff i hur länge som helst – och julstressen har väl knappt hunnit lägga sig. I stället för att ställa höga krav, inled det nya året med en gemensam och annorlunda paus från kontoret.
Så skapar din kommunikation engagemang hos medarbetarna
I avsnitt 13 av HRnytt-podden möter vi Emma Egnell, etnolog, ekolog och medgrundare till Hej engagemang. Emma kallar sig själv ”kommunikationsnörd” och hjälper företag med affärsdriven medarbetarkommunikation – det vill säga att använda kommunikation som nyckel för att skapa just engagemang i verksamheten.
Den digitala revolutionens tredje fas
Samhället är på väg in i den digitala revolutionens tredje fas, där digital teknik blir arbetslivets blodomlopp. Var femte arbetsuppgift skulle kunna automatiseras redan idag, eller inom en mycket snar framtid enligt en färsk undersökning.
Hur pigga är egentligen dina medarbetare?
Svenska medarbetare uppvisar flera tecken på stressymptom, vilket påverkar både sömn och koncentrationsförmåga. Detta framkommer via en ny medarbetarstudie som Zebrain, en digital plattform för medarbetarutveckling via coaching, har tagit fram.
Så här lyckas du med fusioner och undviker kulturkrockar
Det är få sammanslagningar av bolag som uppnår förväntade mål och integrationsfördelar. Ett skäl är ofta att man inte tar hänsyn till kulturella skillnader mellan de inblandade företagen och organisationerna.
Fem tecken på obalans i er företagskultur
Finns det särskilda signaler att hålla utkik efter för att förstå om företagskulturen inte är riktigt så framgångsrik som planerat? Absolut. I alla fall om man frågar Fons Trompenaars, författaren och personen bakom Trompenaars cultural dimensions model.
Senaste nytt från HR-Dagen2022
HRnytt fanns givetvis på plats under HR-Dagen2022 för att fånga upp nyheter och trender, utbyta erfarenheter med utställare och ta del av intressanta föreläsningar. Hade du inte möjlighet att delta? Ingen fara, vi har sammanfattat några av de viktigaste punkterna.