Påskens lycka är linjen för att förhindra psykisk olycka
Foto: Helena Reje
PUBLICERAD 29/3/2024
Lästid ca 2 min
Krönika

Påskens lycka är linjen för att förhindra psykisk olycka

Påskens bästa nyhet vet jag redan nu kommer att vara regeringens satsning på den nya stödlinjen vid psykisk ohälsa. En nationell stödlinje dit alla, drabbade och anhöriga, kan ringa dygnet runt vid händelse av stark smärta och mörker.

Namaste. Det var ordet som kom till mig när jag såg pressmeddelandet. Att regeringen nu satsar på den nationella stödlinjen som ska ge hopp och ljus till den som fastnat i sitt mörker. En alternativ väg för hen som upplever att dessa saknas.

Vi vet att 1500 personer tar sitt liv varje år i Sverige. En siffra som rör sig lite grann men som på det stora hela ligger oförändrad över tid. Det innebär att vi förlorar 4 personer varje dygn. En individ var sjätte timme.


Regeringen satsar nu på den nationella stödlinjen
som ska ge hopp och ljus till den som fastnat i sitt mörker.


Suicid är komplicerat och jag vill undvika att mappa in det i en allt för förenklad förklaring i en krönika. Men det är inte en helt tokig liknelse att förklara suicid vid en psykologisk olycka. Där flera faktorer hos individen drabbas samman samtidigt. En kollision som resulterar i det oåterkalleliga slutet. Den definitiva handlingen på något som, med rätt hjälp, kunde ha varit ett övergående problem. Ett avslutat liv som vi aldrig får tillbaka.

Det är lätt att tro att hen som tar sitt liv är en person som befinner sig i ett vacuum på en okänd bro någonstans. Långt ifrån oss. Men jag vet, både på ett personligt och professionellt plan, att de som tar sitt liv inte enbart är dessa dystra siffror i statistiken. Det är våra bröder, systrar, föräldrar, barn, grannar, vänner, kollegor, chefer, tränare, klassföreståndare och lagkamrater. Det är inte heller något som kan förenklas till henne som inte tycktes ha något att leva för. Eller till honom som aldrig skrattade. Utan de som vi förlorar i suicid är människor som finns mitt ibland oss. Rik, fattig, ung, äldre, tjej, kille. Ja, krasst sett, du eller jag.


Ett påskägg från Always Mind

Rabatterad tavla

Rabattkod: "HRNytt. Påsken2024".
20% rabatt fram till slutet v.15.


Ibland känner jag mig som Greta Thunberg. Fast istället för klimatet blev det den psykiska hälsan för mig. Vi behöver göra mer! Och fortare! Samtidigt blir jag också genuint glad för varje insats jag ser från såväl enskilda personliga medmänskliga handlingar till ett samlat grepp från vår regering. Den här påsken tackar och hyllar jag den nationella stödlinjen. Men jag är inte nöjd. Inte än.

Glad påsk och ta hand om er, såväl er själva som era medmänniskor!

Helena Reje, Always Mind


Om Always Mind

Always Mind hjälper företag, organisationer och privatpersoner att på ett enkelt vis arbeta med den psykiska hälsan i vardagen. Vi är övertygade om att det är som medmänniskor till varandra som vi har de bästa förutsättningarna för att förmedla, finna och fånga upp varandra i vårt mående. Som en del i det arbetet har vi tagit fram konceptet: Tala, fråga, lyssna och respektera©.

Always Minds psykiska första hjälpen-tavla