Vila gör dig till en bra ledare
Att slippa alla måsten ibland kan vara avgörande för vårt välmående. När vi jobbat intensivt behöver vi ladda om och förbereda oss för nästa intensiva arbetsperiod för att orka under en lång höst och vinter. Studier visar att vi ofta är mer kreativa, empatiska och lösningsorienterade efter semestern – och att lata sig när man är ledig är därför inte oansvarigt utan nödvändigt för att kunna fortsätta vara en bra ledare och arbetskamrat.
Tid att vara både passiv och aktiv
Stressnivån du har innan semestern bestämmer givetvis hur mycket du behöver ladda ner under själva ledigheten, men här kan det vara bra att tänka på att få tid till både aktiv och passiv återhämtning. Vila och sömn är passiv vila, medan aktiv återhämtning kan njutas i form av fysisk träning och umgänge. Det viktiga är att aktiviteterna bygger på glädje och behov, inte på prestation eller krav.
Möjlighet att ta kontroll
Även under semestern kan vi känna press att ha det extra härligt och upplever ofta att det finns en kravlista på saker som ska göras. Familj och vänner som vill umgås kan göra oss överväldigade. Se till att boka in kravfria dagar emellan aktiviteterna och var rädd om din tid och dina värdefulla semesterdagar – det är du som bestämmer över dem.
Chans till reflektion
Även om vi tar semester flera veckor i rad kan tyvärr effekten av långledigheten vara kortvarig. Det betyder att vi behöver komplettera sommarsemestern med kontinuerlig återhämtning i vardagen. Kanske hinner du få tid till att tänka över sommaren och fundera över nya sätt att prioritera din hälsa även i vardagen – och få daglig tid för återhämtning även när du är tillbaka till jobbet?
3 tips för en stressfri semester:
1. Njut av semestern
Gör det du vill och behöver och gör många hälsobringande, njutningsfulla aktiviteter.
2. Prata ihop er
Har du familjemedlemmar eller vänner som du ska spendera semestern med, se till att vara överens om ambitionsnivå och förväntningar.
3. Stäng av det digitala
Ha digitalfria zoner eller tider när du stänger av telefonen så att du kan låta hjärnan koppla av ordentligt.
Källa: Min doktor, stressforskningsinstitutet