Mats Sundin om hemligheten bakom hälsosamma arbetsplatser
PUBLICERAD 26/4/2023
Lästid ca 2 min
Podcast

Mats Sundin om hemligheten bakom hälsosamma arbetsplatser

De flesta känner till Mats Sundin som hockeyproffset som spelat 18 säsonger i NHL. Men när Mats gick i pension från hockeyn ville han fortsätta arbeta med sitt stora intresse för hälsa och startade IMR – hälsorådgivning för hållbara arbetsplatser och ett strategiskt verktyg för ledningsgrupp och HR som vill ta hand om människorna i sin organisation.

I det här avsnittet berättar Mats mer om hur du kan skapa en mer hälsosam arbetsplats genom att titta närmare på evidensbaserade nyckeltal. Här mäts bland annat medarbetarnas allmänna hälsotillstånd, stressnivå, smärta, fysisk aktivitet, arbetsförmåga med mera. Allt för att kunna skapa individuella hälsoplaner som gynnar både individ och företag. Nyckeltalen hjälper till att göra kalkyler som kan spara astronomiska summor bara genom att införa rätt hälsoförebyggande åtgärder.


Citat från Mats Sundin ur avsnittet:

”Hälsa är inte bara ett näringslivsproblem, utan ett samhällsproblem – vi får allt sämre levnadsvanor, vi rör oss lite för lite, vi äter sämre.”

”Kan man ta fram nyckeltal för en hållbar människa? Det är det vi tycker är intressant. Vi har fått hjälp av duktiga forskare för att göra det.”

”Det är vardagsmotionen som är så viktig. De går inte att byta ut två gym-pass i veckan mot vardagsträningen du får när du går till kontoret, går och handlar, tar trapporna och så vidare. Men vi blir alltmer stillasittande.”

”Man blir inte sjukskriven från en dag till en annan. Det är ett långt förlopp när en anställd går mot att bli utbränd, känner negativ stress eller har problem med smärta. Det handlar om att stoppa det och se till att medarbetarna mår bra.”

”Det handlar också om att hitta av-knappen. När är du avkopplad och bortkopplad? Livet samlas i telefonen och den är alltid med oss. Det är lika viktigt att vila huvudet och det måste vi göra. Det är något vi lyfter.”


Avsnittet är sponsrat av Försäkringskassan

Förebygg ohälsa bland personalen - få bidrag från Försäkringskassan.


Avsnittet är sponsrat av CatalystOne

Utveckla HR och ledarskap med CatalystOnes HR-system.


Lyssna på Spotify

Lyssna på Acast

Lyssna på Apple Podcast

Om HRnytt-podden

HRnytt-poddens programledare är Hanna Bergfäldt, konsult påFEM HR. I podden intervjuar Hanna aktuella personer, ledare, HR chefer och andra som kan ge oss insikt, kunskap, inspiration inom HR området. Nya avsnitt släpps varannan onsdag.