Effektfullt vs effektivt ledarskap – så säger forskningen
PUBLICERAD 17/1/2024
Lästid ca 2 min
Podcast

Effektfullt vs effektivt ledarskap – så säger forskningen

Är det verkligen det bästa för ett företag att medarbetarna är så effektiva som möjligt? Och hur uppfattas en chef som har mycket på gång, som försöker vara effektiv och springa fort? När det gäller ledarskap är det ofta svårt att få tiden att räcka till, men genom att jobba proaktivt med 5 tydliga tidsblock kan du skapa mer tid och bättre resultat.

I det här avsnittet av HRnytt-podden träffar vi Simon Elvnäs – som inte bara är legitimerad arbetsterapeut och har en magister i ergonomi, utan också är doktorand vid KTH som sedan 2010 driver ett forskningsprojekt som studerar det faktiska beteendet hos ledare och chefer. Han berättar mer om de 5 faktorerna som ger faktisk effekt i ett ledarskap.

Citat från Simon ur avsnittet:

”Det finns en övertygelse i verksamheter att det är bra att prestera mycket under kort tid. Att vara effektiv helt enkelt. Att förenkla, dela upp tänkare och görare och att göra mer och fler saker per tidsenhet.”

”Chefer har ofta många olika mål, olika roller, olika projekt, fokus på att hinna mycket. Den typen av människor jobbar så fort och pratar så fort att alla runt omkring har svårt att hinna med. En effektiv ledare har en stor självupptagenhet, man får tunnelseende och en känsla av att jag måste göra saker själv, det går fortast så.”

”När man har mycket ser man andra som ett problem, andra är långsamma, andra förstår inte. Ju fortare du jobbar desto svårare blir det för andra att hänga med. Därför kan effektiviteten bli till otydlighet och ett beroende.”

”Att göra allting överallt hela tiden blir ohållbart. Hundraprocent händelsestyrt är svårt, men så har vi provat motsatsen. Istället för splittrad och fragmenterad provar vi att samla aktiviteter vid färre tillfällen.”

”Hur mycket du gjort eller hur fort du gjort det är irrelevant. Det viktiga är vad det gav för effekt.”


Avsnittet är sponsrat av THRiVE Wellness Solutions

Ett nytt och kostnadseffektivt sätt att kartlägga, individanpassa och förebygga ohälsa hos medarbetarna. THRiVE inspirerar till hälsosamma livsstilsval genom digitala utbildningar och individanpassad rådgivning. Förebygg ohälsa hos medarbetarna med en digital hälsoplattform som bas.


Lyssna på Spotify

Lyssna på Acast

Lyssna på Apple Podcast


Om HRnytt-podden

HRnytt-poddens programledare är Hanna Bergfäldt, konsult på FEM HR. I podden intervjuar Hanna aktuella personer, ledare, HR-chefer och andra som kan ge oss insikt, kunskap och inspiration inom HR området. Nya avsnitt släpps en gång i månaden.