Hands-on-avsnitt! Vad är egentligen ”den svenska modellen”?
PUBLICERAD 21/6/2023
Lästid ca 2 min
Podcast

Hands-on-avsnitt! Vad är egentligen ”den svenska modellen”?

”Den svenska modellen” är ett sätt att hantera arbetsrätt som skiljer Sverige från de flesta andra länder. Det innebär att arbetsmarknadens parter reglerar och kommer överens om vad som gäller för företaget och för de anställda. Sättet har gjort att vi är en av de länder i världen som har minst antal konflikter mellan arbetsgivare och arbetstagare och därmed minst antal förlorade arbetsdagar på grund av strejk. Men vad är egentligen den svenska modellen rent konkret och vad är skillnaden mellan kollektivavtal och huvudavtal – och alla andra arbetsrättslagar?

I det här hands on-avsnittet berättar arbetsrättexperten Maria Elinder mer om den svenska modellen, vad den innebär och vad du behöver tänka på när du applicerar den i din organisation.

Citat från Maria ur avsnittet:

”Den svenska modellen går ut på att vi förhandlar. Att vi kommer överens mellan fackförbund och arbetsgivare. Det leder till mindre konflikter.”

”Man brukar titta på hur många strejkdagar man har i landet. Där ligger vi otroligt lågt.”

”Många företag har kollektivavtal, men vi har också ett 30-tal arbetsrättslagar i Sverige, till exempel arbetsrättslagen, semesterlagen mm. Det finns många lagar som reglerar arbetsmiljön.”

”Vi tittar mycket på hur arbetsdomstolen dömer. Vid en tvist börjar man alltså enligt den svenska modellen med en lokal förhandling och sedan går det över till en central förhandling. Går det vidare hamnar man i arbetsdomstolen.”

”Det finns 680 olika sorters kollektivavtal i Sverige. Men känner man att det är lite trubbigt finns det möjlighet för en lokal klubb eller arbetsgivare att lägga till och ta bort regler. I så fall finns det vissa saker att tänka på.”


Avsnittet är sponsrat av Försäkringskassan

Förebygg ohälsa bland personalen - få bidrag från Försäkringskassan.


Lyssna på Spotify

Lyssna på Acast

Lyssna på Apple Podcast


Om HRnytt-podden

HRnytt-poddens programledare är Hanna Bergfäldt, konsult på FEM HR. I podden intervjuar Hanna aktuella personer, ledare, HR chefer och andra som kan ge oss insikt, kunskap, inspiration inom HR området. Nya avsnitt släpps varannan onsdag.