Att lyckas med företagsförvärv och fusioner
PUBLICERAD 6/12/2023
Lästid ca 2 min
Podcast

Att lyckas med företagsförvärv och fusioner

Hela 60-75% av alla Företagsvärv och fusioner misslyckas – men varför är det så svårt och vad är de största misstagen som begås?

I det här avsnittet av HRpodden träffar vi Birgitta Landin Almhagen – personalvetare och ekonom med erfarenhet av ledande befattningar inom Electrolux och Eriksson, som har varit med i många företagsförvärv genom åren. Hans Richter är ekonom med stor erfarenhet i ledande positioner. Tillsammans har de båda skrivit boken – ”att lyckas med förvärv och fusioner” och delar med sig av sina kunskaper.

Här kan du läsa mer om boken»

Citat från Birgitta och Hans ur avsnittet:

”Vad kompletterar den befintliga affären – det är den viktiga frågan. Man tittar ofta på företaget man vill förvärva, men glömmer ofta att se över sitt eget företag och hur de företagskulturerna kan passa.”

”Kulturella skillnader och kulturkrockar är den enskilt största orsaken till att förvärv och fusioner misslyckas.”

”Förut blev HR inkopplat väldigt sent när det gäller förvärv. En kulturell du diligens behöver alltid göras i ett tidigt skede – en en besiktning och genomlysning även av kulturen, inte bara det juridiska.”

”En bra process börjar med att titta på var skillnaderna finns och göra en riskanalys och sedan utifrån den bedöma – vad kan vi leva med och vill vi förvärva bolaget ändå? Vad kostar det i så fall att förändra och hur kan vi räkna med den kostnaden i integrationsplanen. I vissa fall kan det visa sig att skillnaderna är för stora och det blir för dyrt, men ofta kan man gå vidare och lyckas om man är beredd på att göra rätt åtgärder.”

Lyssna på Spotify

Lyssna på Acast

Lyssna på Apple Podcast


Om HRnytt-podden

HRnytt-poddens programledare är Hanna Bergfäldt, konsult på FEM HR. I podden intervjuar Hanna aktuella personer, ledare, HR-chefer och andra som kan ge oss insikt, kunskap och inspiration inom HR området. Nya avsnitt släpps en gång i månaden.