HR-digitalisering i ropet
PUBLICERAD 11/10/2023
Lästid ca 2 min
Podcast

HR-digitalisering i ropet

Cecilia A Rasmussen är HR-konsult med över 20 års erfarenhet och arbetar med förändringsledning i både stora och små HR-digitaliseringsprojekt. Hon betonar vikten av att börja med att identifiera vilka behov företaget har och sedan se vad systemet ska lösa, liksom att ta hjälp av masterdata för att se var den huvudsakligen finns någonstans.

I det här avsnittet berättar Cecilia också hur man kan kartlägga sina behov när det gäller HR-system, hur man vågar utmana de behoven för att hitta nya vägar. Men varför det är så viktigt att gå sin egen väg och inte bara titta på konkurrenterna.

Citat från Cecilia ur avsnittet:

”Innan Corona ville man inte riktigt lägga pengar på digitalisering, men nu ska det bara funka. Det kräver ofta en helt annan digital uppsättning.”

”Det är lätt att tro att alla andra kommit mycket längre. Men oväntat många företag står fortfarande och stampar med grunderna och gör lönerevision i Excel-ark osv – så där finns det mycket att göra.”

”Kunden är expert på sin verksamhet men genom att specificera behoven och använda den expertis som finns kan vi gå ner i detalj och utmana. Hur skulle det kunna se ut? Vad har ni idag? Kan vi använda något som redan finns?”

”Är bolaget internationellt kopplade kan det bli andra typer av utmaningar för att kunna möta regler och genomlysa för att kunna lära oss mer. Det händer att HR-avdelningar i andra länder har satt ner foten, men när de väl förstår fördelarna med att byta system är de oftast med på tåget.”

”Jag skulle vilja varna för att försöka hitta ett system som liknande bolag använder, eftersom behoven kan variera mer än vad man ofta tror och även kan tolkas olika. Därför måste man kunna gå på djupet och ta nästa steg på rätt sätt.”

Lyssna på Spotify

Lyssna på Acast

Lyssna på Apple Podcast


Om HRnytt-podden

HRnytt-poddens programledare är Hanna Bergfäldt, konsult på FEM HR. I podden intervjuar Hanna aktuella personer, ledare, HR-chefer och andra som kan ge oss insikt, kunskap och inspiration inom HR området. Nya avsnitt släpps varannan onsdag.