Hands on-avsnitt! Erinran (och vad det egentligen betyder)
PUBLICERAD 13/9/2023
Lästid ca 2 min
Podcast

Hands on-avsnitt! Erinran (och vad det egentligen betyder)

Erinran är ett samtal där du som arbetsgivare medvetandegör din medarbetare att något inte är bra. Att du behöver att de gör en förändring om inte beteendet ska leda till uppsägning. Det är också ett viktigt steg som gör att en uppsägning så småningom ska kunna bli laglig.

Men hur utförs en erinran och hur många gånger krävs för att den ska kunna leda till uppsägning? Här svarar Maria Elinder på vanliga frågor om erinran och reder ut vad den behöver innehålla.

Citat från Maria ur avsnittet

"Jag får ofta frågan om hur många gånger man måste göra en erinran för att det ska vara skäl för uppsägning. Men det är svårt att svara på, även om det finns vissa riktlinjer.”

”Situationen styr, men ibland kan man vara redo för att säga upp och då gäller det att kunna bevisa att du förvarnat medarbetaren. Att du gett personen chans att bättra sig, att du gjort en åtgärdsplan, skickat dem på utbildning och så vidare. Erinran, handlingsplaner – allt det är steg på vägen.”

”Det gäller ju att inte göra erinran för minsta möjliga, utan att fråga sig vad själva brottet är mot anställningsavtalet, vår policy eller kultur?”

”Antalet är beroende på situation, men erinran är inget att strössla med heller. Ett vanligt missförstånd är att man ger en erinran idag och sedan säger upp någon imorgon. Men man kan inte både förvarna om en uppsägning och säga upp på samma händelse. Du ska bli få en chans att bli bättre.”

”Erinran är inte en disciplinär åtgärd, utan ett sätt att säga ”skärp dig annars blir det konsekvenser””.


Avsnittet är sponsrat av Försäkringskassan

Förebygg ohälsa bland personalen - få bidrag från Försäkringskassan.


Lyssna på Spotify

Lyssna på Acast

Lyssna på Apple Podcast


Om HRnytt-podden

HRnytt-poddens programledare är Hanna Bergfäldt, konsult på FEM HR. I podden intervjuar Hanna aktuella personer, ledare, HR chefer och andra som kan ge oss insikt, kunskap, inspiration inom HR området. Nya avsnitt släpps varannan onsdag.