Universums årliga undersökning, Sveriges Bästa Arbetsgivare, där drygt 16 000 arbetstagare deltog under april till juni 2024, understryker att faktorer som flexibilitet, professionell utveckling och en positiv arbetsmiljö är avgörande för att attrahera och behålla talanger.
59 % av arbetstagarna anger att balansen mellan
arbete och privatliv är en av de viktigaste faktorerna.
Men samtidigt som arbetsgivarna försöker möta dessa förväntningar kvarstår frågan: Kan företag anpassa sig till dessa krav utan att äventyra sin långsiktiga hållbarhet?
- Flexibilitet – en nödvändighet med utmaningar
Flexibilitet, särskilt när det gäller distansarbete, har blivit en central faktor för många anställda. Universums undersökning visar att 59 % av arbetstagarna anger att balansen mellan arbete och privatliv är en av de viktigaste faktorerna för trivsel och engagemang på arbetsplatsen. Att erbjuda distansarbete eller hybridlösningar har därför blivit en viktig konkurrensfördel för arbetsgivare.
Samtidigt finns det utmaningar kopplade till flexibilitet. Distansarbete kan påverka den sociala sammanhållningen och skapa utmaningar för företagskulturen. Att upprätthålla en stark kultur i en hybrid arbetsmiljö kräver ett strategiskt fokus på gemenskap och samarbete. För att stötta detta behöver arbetsgivare även en genomtänkt strategi för ny teknologi och stödsystem som underlättar kommunikation och samarbete på distans. En flexibel arbetsmiljö som stöttas av rätt teknologiska verktyg kan förbättra möjligheterna för både social samhörighet och produktivitet. Arbetsgivare behöver hitta balansen mellan att erbjuda flexibilitet och att främja samhörighet för att långsiktigt kunna behålla sina anställda. - Kostnaden för att vara en attraktiv arbetsgivare
Att bli och förbli en attraktiv arbetsgivare innebär att erbjuda konkurrenskraftiga löner och förmåner. Sveriges Bästa Arbetsgivare lyfter att grundlön, eget ansvar och utvecklingsmöjligheter spelar en stor roll för att behålla personalen.
Men utmaningen ligger i hur långt företag kan och bör gå för att möta dessa krav utan att äventyra sin ekonomiska hållbarhet. Mindre företag kan uppleva svårigheter att konkurrera med större aktörer, vilket skapar ett tryck att balansera dessa investeringar mot företagets långsiktiga ekonomiska mål. Att tillsätta rätt resurser i personalutveckling kan vara en förutsättning för att hålla uppe engagemanget och minska riskerna för hög personalomsättning, men resurserna är ofta begränsade. - Ledarskapets avgörande roll för engagemang och lojalitet
Ledarskap spelar en kritisk roll i medarbetarnas engagemang och lojalitet. Universums undersökning visar att inspirerande ledarskap och stöd för både personlig och professionell utveckling är centrala för medarbetare.
Men tyvärr är det många arbetsgivare som ännu inte fullt ut satsar på att utveckla sina ledare, vilket kan påverka engagemanget negativt. I en tid då krav på flexibilitet och balans mellan arbete och privatliv ökar, blir ledarskapets roll än mer viktig. Företag som investerar i ledarutveckling för att möta dessa nya krav ser ofta positiv påverkan på engagemang och lojalitet bland medarbetarna. Topp-tio företagen i Sveriges Bästa Arbetsgivare har till exempel över 60 % av sina anställda som gärna skulle rekommendera arbetsplatsen, medan denna siffra är betydligt lägre i snittet.
75 % av kvinnorna och 65 % av männen
värderar trivsel, hälsa och välmående högt.
- Välmående och hälsa – från trivsel till affärsstrategi
Välmående är inte längre en trivselfråga utan har blivit en viktig del av affärsstrategin. Universums undersökning visar att 75 % av kvinnorna och 65 % av männen värderar trivsel, hälsa och välmående högt, och många förväntar sig att arbetsgivare erbjuder initiativ som främjar fysisk och psykisk hälsa.
Trots denna förväntan ser många företag fortfarande hälsofrämjande åtgärder som sekundära. Men om arbetsgivare verkligen vill stärka engagemang och lojalitet måste de implementera strategiska insatser som inte bara är symboliska, utan verkligen förbättrar medarbetarnas arbetsmiljö och välmående. Välmående kan därmed ses som en investering i långsiktig framgång och hållbarhet.
Vad framtiden kräver
Undersökningen belyser både möjligheter och utmaningar som svenska arbetsgivare står inför när de strävar efter att möta medarbetarnas förändrade förväntningar. Det är tydligt att flexibilitet, ledarskap och välmående är områden som kräver strategiska beslut samt investeringar och att företag som hittar en hållbar balans mellan dessa faktorer kan räkna med att stärka sin position på talangmarknaden.
Företag som inte lyckas anpassa sig riskerar däremot att stå inför större utmaningar i framtiden, där konkurrensen om att behålla och engagera personalen blir allt hårdare. Att ligga steget före handlar om att bygga förtroende och lojalitet, med en kultur som verkligen speglar medarbetarnas förväntningar på framtidens arbetsplats.
Läs mer på HRnytt:
Gen Z - Genier eller slackers?
Emil Adén - Ny krönikör på HRnytt
Om Emil Adén
Emil Adén, Sverigechef på analys- och employer branding-företaget Universum, är nu en återkommande krönikör här på HRnytt. Han är en erkänd profil inom HR med mångårig erfarenhet från både Nordea och Trafikverket.
Se Emils LinkedIn här.
Emil kommer att erbjuda HRnytt:s läsare värdefulla insikter, tips och reflektioner om HR, employer branding och rekrytering.