Tester - en oslagbar rekryteringsmetod
PUBLICERAD 20/3/2016
Lästid ca 3 min

Tester - en oslagbar rekryteringsmetod

Vill du rekrytera rätt personal? Då ska du testa dig fram. Det visar forskning från Uppsala universitet.

Att rekrytera kan upplevas dyrt, men att rekrytera fel är dyrare. Även om du vet vem du vill ha, var du ska leta och hur du ska gå tillväga för att hitta rätt person till en tjänst är det väldigt lätt att trampa snett på vägen.

Speciellt som vi har förutfattade meningar om vem vi vill anställa baserat på egna tidigare erfarenheter och allt för ofta anställer vi en egen spegelbild. Något som inte gynnar organisationen, då diversa team är mer innovativa och lönsamma.

Fortfarande väger tidigare erfarenheter och meriter tungt när företag ska anställa nya medarbetare, men att lägga stor vikt vid cv-historik kan resultera i väldiga felrekryteringar.

- Det är oerhört svårt att se människan och potentialen i ett cv, säger Åsa Edman Källströmer, vd på TNG, ett rekryteringsföretag som arbetar med fördomsfri rekrytering och bemanning. Istället är det väldigt vanligt att man felaktigt väljer bort personer baserat på information i ett CV till exempel ålder, kön och namn. Information som inte säger någonting om vad personen i fråga faktiskt kan prestera på den kommande arbetsplatsen. Magkänslan får styra framför ett objektivt urval.

Pricksäkert verktyg

Men att rekrytera objektivt är en utmaning. Speciellt om man som företag inte har de rätta verktygen. Men verktygen finns i form av arbetspsykologiska screeningtester. De ökar chanserna att hitta precis rätt person för ett jobb eller en tjänst eftersom testerna visar de sökandes faktiska potential och kompetens, vilket ska jämföras med ett cv som endast visar vad kandidater har gjort.

En annan stor fördel med screeningtester är att de bidrar till att komma bort från fördomar och diskriminering. Speciellt i de fall där man, som TNG gör, väljer att testa alla kandidater innan företagets rekryterare läser de sökandes CV. Testerna bryr sig inte om namn, härkomst, kön eller hudfärg - de visar istället med önskvärd tydlighet vem eller vilka som är bäst lämpade för ett jobb.

- Det är därför jag gillar screeningtester. Vi får tydligt svar på vem som är mest kompetent för den lediga tjänsten och bjuder in de med bäst resultat till strukturerade intervjuer, där alla kandidater också får samma frågor. Tester får oss att se bortom fördomarna och ge våra uppdragsgivare det bästa, det vill säga kunskap och konkurrenskraft, säger Åsa Edman Källströmer.

Tester ger säkrare rekryteringar

På rekryteringsföretaget TNG har man använt sig av digital screening i sin kompetensbaserade fördomsfria rekrytering i flera år och ser stora fördelar med testerna.

Här delar Maria Tedsjö som jobbar som rekryterare på TNG med sig av fyra bra tips inför rekryteringen:

1. Välj en aktör som är certifierad
Välj att samarbeta med en leverantör som har vetenskapliga tester och som är certifierad tex via DNV (Det Norske Veritas). Allt för att säkerställa att din process blir så pricksäker som möjligt.

DNV (Det Norske Veritas) är en trygg certifiering och kanske den bästa just nu. Kolla att din testleverantör är certifierad.

2. Skräddarsy tester för varje rekrytering
Det är viktigt att välja rätt screeningtester för varje företag och tjänst. Var noga med att inte välja för generella tester då det ger ett alltför generellt resultat, vilket innebär att du inte utnyttjar fördelarna med screening.

3. Evidensbaserat
Arbeta evidensbaserat genom hela screeningprocessen. Luta dig mot bevisat effektiva metoder, det ger trygghet. Och kom ihåg att det inte finns några genvägar. Kunskap är allt - och är precis vad screening handlar om.

4. Osäker? Välj en kunnig rekryteringspartner
I de fall som du som företag inte känner att du har kompetensen eller tiden att investera i screeningtester, ta kontakt med ett seröst rekryterings- eller bemanningsföretag som använder tester tidigt i rekryteringsprocessen.

Redaktionen HRnytt
info @ hrnytt.se