Tjänstledig för studier
PUBLICERAD 9/6/2020
Lästid ca 2 min

Tjänstledig för studier

Oavsett vad du vill studera till har du rätt att vara tjänstledig utan lön från din arbetsplats. Men det finns några saker du behöver ha koll på.

Enligt studieledighetslagen har du rätt att vara tjänstledig för studier. Och tvärt om vad många tror behöver studierna inte ha något med dina arbetsuppgifter att göra.

För att ha rätt till tjänstledighet behöver du (från den dag din studieledighet börjar) varit anställd hos din arbetsgivare i minst sex månader alternativt sammanlagt ett år de senaste två åren.

Du kan vara tjänstledig så länge som utbildningen kräver, men du behöver inte ansöka om hela perioden på en gång utan kan förlänga allt eftersom. Däremot kan du inte ensidigt förändra ledighetstiden ellerbyta inriktning på dina studier utan godkännande från din arbetsgivare.

För att din arbetsgivare ska kunna ta hänsyn till din ledighet i planeringen är det bra att vara ute i så god tid som möjligt även om du inte har en skyldighet att anmäla en viss tid i förväg. Din arbetsgivare har inte rätt att neka dig tjänstledighet, däremot kan ledigheten skjutas upp. Hur länge beror på om det finns kollektivavtal eller inte. Vid kollektivavtal gäller sex månader, såansöki god tid även om du inte vet om du kommer komma in på din utbildning.

Tips från Unionen är att använda följande formulering i din ansökan:

"Jag begär tjänstledigt för studier under förutsättning att jag kommer in på sökt utbildning". Då faller ansökan automatiskt om du inte blir antagen och du behöver inte heller vänta med ansökan på grund av att du inte vet om du kommer in eller inte.

Vad räknas som studier?
Du behöver inte studera något som är kopplat till ditt arbete. Men självstudier räknas inte utan det måste finnas en kursplan och studierna får inte vara av hobbykaraktär.

Efter studierna
När du avslutat dina studier har du rätt att få samma eller likvärdiga arbetsuppgifter som innan din tjänstledighet.

Lycka till!

PS. Tänk på att du inte tjänar in rätt till semesterlön under den tid som du är tjänstledig.

Källa: civilekonomerna.se, finansliv.se, unionen.se