Vi tillbringar en stor del av vår vakna tid på jobbet, vilket innebär att omständigheterna på arbetsplatsen påverkar oss - positivt och negativt. På arbetsplatser där medarbetarna trivs finns både glädje och energi.
Men på arbetsplatser där omständigheterna är sämre kan anställda lätt drabbas av stress och trötthet som i förlängningen resulterar i utbrändhet.
Många mår dåligt
Väldigt många mår dåligt på jobbet. Det visar en undersökning som Kollega har gjort. 63 procent av de närmare 1 500 personerna som deltagit i undersökningen har känt av utmattningssymtom som koncentrationssvårigheter, trötthet eller nedstämdhet någon gång.
Än mer alarmerande är att en av tre tror att de ligger i riskzonen att drabbas av utmattning på grund av jobbet. Underbemanning, höga krav och dåligt ledarskap är de främsta anledningarna till ohälsan.
Rädslan för att bli utbränd är inte obefogad. Var femte anställd har varit borta från jobbet på grund av utmattningssymtom - och hälften av dem fick inget stöd från arbetsgivaren när de kom tillbaka.
Sämsta resultatet någonsin
Unionens årliga undersökning av arbetsmiljön och arbetsmiljöarbetet på svenska arbetsplatser, Arbetsmiljöbarometern, visar också på en försämrad arbetsmiljö.
Rapporten synliggör att den psykosociala arbetsmiljön i landet aldrig varit sämre.