Ny forskning om träning kan påverka arbetsmiljölagstiftningen
PUBLICERAD 20/9/2021
Lästid ca 2 min

Ny forskning om träning kan påverka arbetsmiljölagstiftningen

Under hösten har många anställda kommit tillbaka till kontoret och rutinerna igen – och kanske till och med fått ordning på träningen. Nu undersöker GIH om ny forskning om fysisk aktivitet kan leda till fler svar – och nya rekommendationer för arbetsgivare i framtiden.

Att god kondition gör oss piggare och förbättrar våra kognitiva förmågor är känt sedan länge – men hur bör stöd från arbetsgivaren se ut för att gynna den fysiska aktiviteten? Det är en av frågorna som forskare från idrottshögskolan GIH söker svar på i ett längre projekt med stöd från bland annat tolv olika företag.

Främjar hälsosamma hjärnfunktioner

GIH har i samverkan med näringslivet ett antal projekt för att skapa effektiva samarbeten mellan forskning och tillämpning. Tidigare har man kunnat konstatera att rörelsepauser är mer positiva för hjärnans kapacitet än en social pratpaus, i alla fall för de som jobbar på kontor och sitter mycket stilla. Forskarna har också kunnat visa att stillasittande i långa perioder inte är lika farligt om du tränar, som om du inte rör på dig innan/efter arbetsdagen.

Hur kan du som arbetsgivare stötta?

Det nya projektet handlar om att se om arbetsgivaren kan stötta medarbetarna som rör sig lågintensivt en stor del av dagen. Kan träning på arbetstid eller annan vila från den lågintensiva fysiska aktiviteten ge bättre förutsättningar att orka röra sig även efter jobbet? I ett delprojekt ska forskarna även undersöka hur fysisk aktivitet kan hjälpa människor som är sjukskrivna för stressrelaterad ohälsa. Här finns en stor osäkerhet idag, eftersom det behövs mer kunskap om biologiska och psykologiska svar på träning i olika faser av rehabiliteringen.

Kan påverka lagstiftningen

På lång sikt hoppas forskarna att utförliga resultat ska kunna vara med och påverka och utforma arbetsmiljölagstiftningen. Vill du veta mer om projektet? Läs mer här

Källa: Arbetsmiljöforum, GIH