Teambildning på distans
PUBLICERAD 25/11/2020
Lästid ca 2 min

Teambildning på distans

När kontoret flyttat hem till köksbordet kan det vara svårt att känna gemenskap med sina kollegor. Men det finns enkla sätt att öka teamkänslan – här listar vi 5 av dem.

Att känna tillhörighet är en av människans största drivkrafter, men när många arbetar hemifrån ökar ensamheten och vi går miste om gemenskapen som föds i fikarummet. Men det finns några enkla sätt att behålla sammanhållningen mellan kollegorna och samtidigt öka välmåendet på distans.

Ta hjälp av gamification
Att samlas kring gemensamma aktiviteter är ett roligt sätt att skapa sammanhållning. Genom att göra digitala gruppövningar, lekar eller tävlingar där alla medarbetare kan delta, får du fler med på tåget. Till exempel ett fredagsquiz med roliga frågor, en stegtävling, frukostklubb eller varför inte en digital bokklubb?

Rör dig framåt
Långvarigt stillasittande kan vara skadligt för hälsan och ge ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes typ 2. Håll så många möten som möjligt i rörelse, till exempel avstämningar på promenad. Är det svårt i just er typ av bransch, kanske en frivillig, gemensam lunchpromenad på telefon kan passa?

Fortsätt kallprata
Att kallprata kan låta tråkigt men är en naturlig del av arbetslivet och ett enkelt sätt att skapa närvaro, nyfikenhet och samhörighet. Även i digitala möten är det viktigt att komma ihåg att fråga hur dina kollegor mår och prata annat än jobb. Glöm inte att lägga in tid för småprat innan eller efter de viktiga frågorna.

Planera mera
Sammansvetsade team har ofta en tydlig plan. Fortsätt påminna medarbetarna om vart ni ska och vad det gemensamma målet är, så underlättar du gruppens sammanhållning. Precis som med ett fotbollslag eller andra lagsporter är det också viktigt att varje medarbetare vet vilken deras roll är för att ni ska komma dit.

Boosta lagarbetet
Framgångsrika grupper består av motiverade medlemmar. Ta reda på vad som motiverar varje person i ert team och se om du kan boosta någon form av belöning. Det behöver inte alltid vara kopplat till pengar, utan många blir motiverade av mer mjuka värden som att få ta ansvar, bli lyssnade på, möjlighet till flexibla arbetstider eller att bli bjudna på en lunch.

Källa: Tidningen Chef, WHO, Folkhälsomyndigheten, Amelia, Akademikernas a-kassa