Ingen ska behöva jobba ensam hemma
PUBLICERAD 2021-02-15

Ingen ska behöva jobba ensam hemma

Klockan 07:00 sprider sig en doft av nybryggt kaffe in i sovrummet. Min man sitter i köket. Flera års hemarbete hade lett till längre och längre sovmorgnar och andra dåliga vanor men nu när jag fått arbetskollegor online, studsar jag upp ur sängen.

Vi följer konceptet Coworking Online som har gett mig flera nya vanor så humöret, prestationen och hälsan är på en bättre nivå än på många år. Varannan dag ingår 30 minuters träning i min nya morgonrutin. Idag är en sådan dag. Hinner både träna, meditera och ta en kalldusch innan det är dags att logga in.

Klockan 08:30 öppnar Klustrets Coworking Online. Sju av mina vänner är på plats och idag ska Johan leda. Alla var okända för ett år sedan och nu längtar jag efter dem varje dag. Vi ses måndagar, onsdagar och fredagar. Varje morgon inleds med en checkin-fråga. Johan som jobbar med improvisationsteater har alltid någon spännande fråga på lager.

- Blunda, ta ett djupt andetag och fånga det första som kommer upp när du hör meningen ”För att komma vidare med mitt liv behöver jag … ” instruerar Johan.

En enkel fråga men att svara själv och att höra andras svar och reflektioner resulterar i flera insikter. Den obligatoriska frågan i varje morgon-checkin bidrar till att vi lär känna varandra och får en gemenskap.


Vi har format en inkluderande, tillåtande och produktiv kultur som motverkar psyksik ohälsa och lockar fram det bästa ur oss alla.


Klockan 08:50 är det dags för första arbetspasset. Vi delas in i grupper och har 5 minuter på oss att berätta för varandra vad vi vill åstadkomma under arbetspasset. Tove ska planera ett regeringsuppdrag där hon ska undersöka hur barn upplever Corona, både sjukdomen och sin situation, under Corona-tiden. Det leder till nyfikna frågor från oss andra. Fatima har ett Zoom-möte klockan 09:00. Jag har inte bestämt mig och ber om hjälp, ska jag ta tag i en surdeg som legat sedan flera månader eller gå vidare med en idé jag fick under kallduschen?

-    Börja med surdegen och spara ”efterrätten”, föreslår Tove.
-    Jo, men jag brukar vilja börja med efterrätten, då är den ju som godast, kontrar jag. 
-    Skriv ner det viktigaste från idén så du inte glömmer den och ta sedan tag i surdegen, föreslår Fatima.

Utmärkt kompromiss. 

Vi går in i en timmes fokuserad arbetstid där vi har kameran på men mikrofonerna av. Eftersom jag har två skärmar är kollegorna ständigt närvarande som ett trevligt sällskap, som att sitta i ett tyst kontorslandskap. Plötsligt ser jag någon som ger Tove en puss på kinden, troligen hennes man, men jag vet inte hur han ser ut. Tove märker inte att jag ser så jag kommenterar det i chatten och möts av ett brett leende.

Plockar fram ett Word-dokument och börjar skriva. Efter två arbetspass med paus och pausgympa däremellan, är idén formulerad och surdegen klar.

Dagen fortlöper med ännu en insiktsfull diskussion, denna gång i form av vårt dagliga lärpass, därefter lunchpromenad, online-lunch och ytterligare ett arbetspass.

Klockan 14:30 avslutas dagen efter en avrundning där vi alla lyfter fram det som är positivt. Full av energi lämnar jag ännu en produktiv och trevlig arbetsdag. Jag inser att jag är lyckligt lottad som har tillgång till en så fantastisk arbetsmiljö och önskar alla detsamma. 

Kontakta Coworking Online om du vill prova själv eller bolla hur ditt företag kan skapa en arbetsmiljö som de anställda längtar efter.

Fotnot: Surdegen var denna artikel för HRnytt.

Ladda ner PDF

Fördelar med Coworking Online