Säg inte upp kontoret!
PUBLICERAD 21/4/2021
Lästid ca 2 min

Säg inte upp kontoret!

Allt fler bolag erbjuder sina anställda att arbeta helt och hållet på distans. Men det är inte läge att säga upp kontoret – en undersökning av Demando visar vad utvecklarna egentligen vill ha, och det man kan konstatera är att de inte vill jobba från distans i den utsträckning de flesta tror.

Att det råder brist på tech-anställda är knappast en nyhet och många bolag tävlar om att erbjuda de bästa villkoren för att locka till sig talanger.

För många företag innebär det just nu att man erbjuder sina tech-medarbetare att sluta arbeta på kontoret. Vi på Demandohar gjort en undersökning bland de 600 företag som finns i vår databas och där vi ser att 20 procent uppger att de erbjuder sina medarbetare att arbeta helt och hållet på distans. Före pandemin låg den siffran på 6,3 procent.

Arbetsgivarens erbjudande är inte vad kandidaterna vill ha

Allt fler arbetsgivare kan med andra ord tänka sig att skicka hem sina utvecklare. Många trivs också med att arbeta hemifrån. En annan rapport gjord av analysföretaget Netigate visar exempelvis att 67 procent av svenskarna har trivts bra med att arbeta hemifrån under pandemin.

Det väcker frågor om lokalkostnader. Är det verkligen rimligt att företag betalar dyra hyror för lokaler som står tomma? Är det inte lika bra att säga upp kontoret och arbeta helt och hållet på distans?

Nja, gör man det så kan det slå tillbaka.

Samtidigt som vi ser att 20 procent av arbetsgivarna som finns på vår plattform gärna låter sina anställda arbeta helt och hållet på distans, så ser statistiken bland de utvecklare som är registrerade hos oss helt annorlunda ut.

Bästa av två världar

Bland utvecklarna är det nämligen bara 6,3 procent som uppger att de vill arbeta helt och hållet på distans, jämfört med 5,7 procent före pandemin.

Nu när de flesta arbetar hemifrån är det kanske lockande att säga upp kontoret. Hyrorna är ofta dyra och just nu står många lokaler tomma. Men det kan få en bitter effekt den dag då omvärldsläget gör det möjligt att återvända till kontoret igen.

Om bara 6,3 procent av utvecklarna vill arbeta hemifrån hela tiden kommer det vara svårt för de företag som bara kan erbjuda distansarbete att locka de bästa talangerna.

Vi tror att företagen i framtiden måste vara lyhörda och flexibla inför att utvecklarna vill kunna välja vad som passar bäst för stunden.Hemmajobb i lugn och ro utan störande moment, samtidigt som de får allt det positiva ett fysiskt kontor medför.

Före pandemin uppgav 57 procent av de tillfrågade utvecklarna att de ville ha möjlighet att jobba hemifrån, men inte hela tiden. Idag ligger den siffran på 63 procent. Nyckeln till att fortsätta locka till sig begåvade utvecklare är inte att skicka hem sina anställda för gott, utan att kunna erbjuda både och.

Av Robert Areno, VD på Demando – Sveriges största jobbmarknadsplats inom tech.