Träning på jobbet ökar produktiviteten
PUBLICERAD 2015-08-24

Träning på jobbet ökar produktiviteten

Nu är det bevisat att träning på arbetstid lönar sig, både för personalen och verksamheten.

Senaste året har det blivit allt vanligare att företag låter sina anställda träna på arbetstid. På många arbetsplatser får personalen själv välja aktivitet och träningstid medan man på andra ställen tränar i grupp. Vissa företag har till och med gått så långt att man infört träningstvång för sina anställda.

Gemensamt för de olika tillvägagångssätten är att de alla medför positiva effekter både för medarbetarna och för företagen. Det visar en forskningsstudie från Odense universitet.

Väldig effekt

I studien, som pågick i två års tid, undersöktes effekterna av träning på arbetstid bland 400 kontorsanställda i offentlig och privat sektor.

Redan efter ett år hade kondition och blodtryck förbättrats avsevärt för de anställda som fick träna tillsammans med idrottsstudenter från universitetet en timme varje vecka. Dessutom hade produktiviteten ökat med tio procent i gruppen.

I jämförelsegruppen som inte tränade på arbetstid fanns under samma tid inga mätbara förändringar.

Uppsidor för verksamheten

Undersökningen visade inte bara på positiva hälsoeffekter av träning på arbetstid, den visade också att företagets kostnader för personalens träning vägdes upp av den minskade sjukfrånvaron och den ökade produktiviteten.

Dela på Facebook : Träning på jobbet ökar produktiviteten
Dela på Twitter : Träning på jobbet ökar produktiviteten
Dela på Linkedin : Träning på jobbet ökar produktiviteten