1. Alla är uppmärksamma på lösningar
Alla, på alla avdelningar, är uppmärksamma på idéer, lösningar, möjligheter och förbättringar. Kreativiteten är inte kopplad till vissa avdelningar utan finns med oavsett om man arbetar med marknadsföring, lagerhantering, försäljning, kundtjänst eller administration. Man ser att samtal med kunder eller vardagsproblem kan ge idéer till smartare arbetssätt.
2. Ett tryggt och öppet klimat
Det finns en kultur där man vågar slänga ur sig även halvfärdiga idéer och oprövade tankar. Det finns utrymme att diskutera olika synsätt och lösningar, testa tankar och bolla idéer med varandra. Det finns också plats för humor, skratt, olikheter och experiment.
3. Man drivs av inre motivation
Den inre motivationen är en stark drivkraft för kreativitet. Det är när vi känner ett äkta engagemang i arbetet som vi letar nya lösningar och möjligheter. Den inre motivationen stärks av att vi känner oss kompetenta, får återkoppling och positiv feedback, har frihet i hur vi utför vårt arbete och upplever att vi hela tiden utvecklas.
4. Det finns tydliga idévägar
Det finns en plan för hur man tar tillvara idéer. Det är enkelt att skicka in färdiga eller halvfärdiga idéer till en mejladress eller sida på intranätet. Det finns en strategi för att samla, utvärdera och utveckla idéer så att ingenting rinner ut i sanden. Ha gärna en ansvarig, eller en grupp ansvariga, som tar tillvara idéerna. De kan ge snabb feedback, göra en första analys av idén och föreslå nästa steg, till exempel hur eller av vem idén kan vidareutvecklas. De kan också se till att idéer uppmuntras och uppmärksammas internt.
5. Alla känner till målen och ramarna
Det finns tydliga mål, visioner och värderingar. Alla vet vart vi ska och vilka ramar och värderingar vi har att hålla oss inom. Samtidigt finns det utrymme att hitta nya vägar dit, och frihet i hur detaljerna utformas.
6. Nya samarbeten och spontana möten
Människor från olika avdelningar får chansen att träffas, diskutera och arbeta med gemensamma projekt. Det finns en variation i vilka man samarbetar med och möjlighet till erfarenhets- och kunskapsutbyte. Den fysiska miljön har naturliga mötesplatser som underlättar olika former av möten och spontana samtal.
7. Möjlighet till fokustid
När vi blir avbrutna eller flyttar fokus mellan olika uppgifter tar det energi från hjärnan. Det gör att krävande uppgifter som problemlösning snabbt blir lidande. För att ge möjlighet till fokuserat arbete behövs en förståelse för att alla inte hela tiden finns tillgängliga. Fokustid uppmuntras, och det finns förutsättningar att under vissa tider stänga av mejl och telefon, gå in ett tyst rum eller arbeta hemifrån.
8. Inspiration och nya erfarenheter
För att få nya idéer behöver man fylla på med nya intryck, kunskaper, erfarenheter och reflektioner. Prova nya saker, håll möten på nya platser och besök seminarier och mässor, inte bara inom er bransch, utan även det oväntade, inom helt andra branscher och områden!
![]() |
![]() |
Gästkrönika: av Gabriella Wejlid
gabriella @ huvudsidan.se