Analogt slår digitalt när medarbetarna ska utvecklas
PUBLICERAD 5/4/2016
Lästid ca 3 min

Analogt slår digitalt när medarbetarna ska utvecklas

Företagen väljer numera analoga spelverktyg istället för digitala lösningar när de ska coacha och utveckla sina medarbetare. - Det berättar Pär Björk från ECCOM - Institutet för coaching & mentorskap.

Det finns idag en uppsjö av alternativ när man som personalansvarig eller HR-chef skall utveckla sina medarbetare inom motivation, kommunikation, ledarskap och samarbete.

Ett företag som länge arbetat med olika typer av företagsspel är Eccom. Vi har pratat med Pär Björk som är beteendevetare inom organisationspsykologi och teamcoaching.

Han säger att vårt grundläggande behov av att bli sedda och bekräftade avgör hur bra vi kan samarbeta, och det är först när samtliga i ett team blir övertygade och motiverade i sin roll, som det blir möjligt att nå önskade mål och resultat.

Nu visar oberoende forskning att själva inlärningen fungerar som bäst när vi deltar i verklig övning/träning! Resultaten är slående, vi minns mer än 80% av inlärningen när vi deltar med alla sinnen i verkliga situationer. Exempelvis rollspel, drama och teamövningar. Jämfört med 10-20% från sedvanliga teorier och föreläsningar på kurser.

Framgången ligger, förutom i den fysiska delaktigheten i följande faktorer menar Pär:

  • Fysisk närvaro och aktiv delaktighet
  • Övningar som utgår från verkliga förhållanden
  • Reflekterande övningar skapar insikt
  • Feed-back drivna övningar
  • Ökad empati i gruppen
  • Genomarbetad mentormanual för handledare


Formatet skapar förutsättningar för samtal och feedback

Genom de smarta 'samspelta team-korten' deltar samtliga under lika villkor utan vare sig hierarki eller invanda positioner. Man använder alla sinnen och sitt kroppsspråk som ger större möjligheter till empati och samspelta team och alla blir 100% närvarande.

Själva pedagogiken och den avslappnande arbetsmiljön skapar en spontan lust och vilja till lagarbete. Tack vare korten med färdigtryckta egenskaper blir övningarna lättsamma, reflekterande och som oftast med en icebreaker i gruppen.

Personliga småirritationer verkar vara bortblåsta under övningarna och istället fokuserar man på att stötta varandra under kreativa former. Grupper med högre trygghetsnivå går lite djupare i verktyget och samspelar även med konstruktiv feedback.

Den medföljande mentorpärmen innehåller ca 30 olika övningar beroende på syfte och mål. Ofta ett arbetsteam med olika befattningar. Man upplever en slags demokratisk anda kring bordet vilket skapar inspiration när man lyssnar ger och tar emot feedback på ett organiserat sätt.

Nästan alla pratar om en "boost" efter att ha deltagit i någon övning i feedbackspelet. Kollegor har lärt känna nya positiva sidor hos varandra och framförallt känner man av en empati och att man befinner sig i ett samspelt team.

ECCOM är ett växande konsultnätverk som består av kompetenta teamcoacher och finns tillgängliga för uppdrag hos kunder i hela landet. I ett första steg erbjuder vi ofta kunden en prova-på workshop under 2 timmar, så att de skall få känna på metoden.

Vill du veta mer kan du kontakta Pär på info@eccom.se