”Kan du komma och inspirera oss ett par timmar. Vi har det inte så bra.”
”Visst kan jag det. Men berätta mer; vad är problemet?”
”Vi är två skiftlag i fabriken och så ett gäng på kontoret. Vi pratar inte med varandra. Och du kan ju det där med kommunikation. Vi skulle behöva en injektion”
”Ok, säg att jag kommer och tinar upp er. Vad händer sedan?”
”Då tar jag över. Inga problem. Jag behöver bara starta igång processen. Kom till konferensanläggningen där vi har en kickoff. Vi ska hoppa säck och kasta yxa och lite sånt också.”
”Jag kommer.”
Jag kom till konferensanläggningen lagom till att alla 40 anställda åt frukost. Tänk dig 40 personer som äter frukost i samma rum – helt tysta. Så där isande kallt. Jag tog chefen åt sidan.
”De pratar inte.”
”Jag vet. Hjälp mig!”
Efter frukosten var det min tur. Jag höll på i två timmar. Och minsann, om inte några började le, skrocka och prata med varandra. Jag fick upp dem till några grader ovanför fryspunkten innan jag tackade för mig och for hem. Ett par månader senare kontaktade jag chefen och frågade hur det gått.
”Näe jag fick hantera ett nytt IT-system så jag har inte hunnit göra mer. Det är tyvärr lika illa som förr…”
Du som läser detta: Vad händer om du drar igång något och sedan låter det rinna ut i sanden? Vad händer om du lovar något som du inte håller? Vad händer om du tar in en konsult utan att ha en plan för fortsättningen?
Jag har ett svar på det: Besvikelse. Det leder till omotiverade team, oengagerade medarbetade och ouppfyllda förväntningar. Det kommer att påverka prestationen och därmed ert resultat negativt.
Som chef och ledare springer du maraton, inte sprint. En del förbättringar kan så klart komma snabbt men beständigheten kommer först när du får in goda vanor, en bra attityd och kultur, och en kontinuerlig utveckling. Ett steg i taget. Och så ett nytt, och sedan ett till.
Många chefer jag möter är som jag: Otåliga. De vill ha resultat snabbt. Jag fattar det. Men tänk då på att parallellt jobba med små, korta mål medan du också har koll på den stora, långsiktiga effekten. Att kunna tänka strategiskt och taktiskt samtidigt är kanske en av de viktigaste framgångsfaktorerna du som ledare kan ha.
Så tänker jag. Hur tänker du?
Tack för att du läser mina tankar.
//Antoni
Om Antoni Lacinai
Antoni Lacinai är en av Sveriges populäraste föreläsare med fokus på hur vi kommunicerar på arbetsplatsen. Han finns i skärningspunkten mellan ledarskap, kundbemötande och arbetsglädje och har skrivit 14 böcker och en stor mängd krönikor i olika tidskrifter och på LinkedIn. Ta den av fler tips och tankar på lacinai.se