Ett mästerligt ledarskap
PUBLICERAD 10/8/2015
Lästid ca 5 min

Ett mästerligt ledarskap

Hans ledarskap ligger bakom de största svenska fotbollsframgångarna i modern tid. Möt mannen som stakat ut en vinnande väg bortom spelsystem, och taktik.

Hans ledarskap ligger bakom de största svenska fotbollsframgångarna i modern tid. Möt Calle Barrling, förbundskaptenen som stakat ut en vinnande väg bortom spelsystem, teknik och taktik.

Det har gått lite mer än en vecka sedan Sverige blev Europamästare i fotboll för andra gången den här sommaren. Bara några få veckor efter att Håkan Ericsson lotsade det svenska U21-landslaget med John Guidetti, Simon Tibbling och Oscar Lewicki i spetsen till EM-guld hände det igen. Sveriges F19 trotsade oddsen och besegrade storfavoriten Spanien i en ny oförglömlig EM-final.

Framgången i F19-EM överträffade alla förväntningar, men kom för den skull inte helt överraskande. Guldet var snarare en logisk och på många sätt naturlig följd av ett långsiktigt och konsekvent ledarskap som resulterat i fyra mästerskapsmedaljer på åtta försök, inom loppet av tio år. Mästartiteln innebar dessutom att mannen bakom succéerna, Calle Barrling, blev den mest framgångsrike förbundskaptenen inom svensk fotboll någonsin.

Sälj & Ledarskap ringde upp guldmakaren för att prata om ledarskap och nycklar till framgång, men hamnade snabbt i samtal om tro på människor, humanism och en filosofi som sträcker sig långt bortom finter och anfallsspel.

Gemensamt arbetssätt ger trygghet

De svenska fotbollsframgångarna är i, likhet med framgångar inom näringslivet, ingen slump. Mästerskapstitlarna är resultatet av ett långsiktigt arbete där alla inblandade personer jobbat på samma sätt, med samma metodik under flera år.

Barrling är mycket noga med att framhålla helheten och betonar att guldet inte är frukten av en förbundskaptens skicklighet utan resultatet av ett gediget, välsmort lagarbete och ett synsätt som delas av alla inblandade.

- Hemligheten bakom framgången är mina bundsförvanter, mina kollegor. De ledare jag har med mig är alla stora humanister och jag är övertygad om att det faktum att alla i teamet pratar samma språk skapar en trygghet och en tro som lagt grunden till mästerskapsmedaljerna, säger han och fortsätter:

- Sedan får man inte glömma bort det jättejobb som förbundskaptenerna och ledarna i de yngre landslagen har gjort. Vi har ett gemensamt arbetssätt som löper som en röd tråd genom verksamheten, vilket skapar trygghet och viktig kontinuitet.

Just den röda tråden som utgörs av ett gemensamt arbetssätt och av att ledarna är samstämmiga, är minst lika användbart och funktionellt på ett företag som inom idrotten, anser Calle Barrling.

- Jag tror att det här arbetssättet passar oavsett vilken organisation man är i. Sedan gäller det så klart för varje lag, företag eller organisation att anpassa sättet utifrån de förutsättningar man har.

Hur skulle du då beskriva din ledarskapsfilosofi?
- Det handlar om en humanistisk grundsyn, en tro på att människor vill leva upp till de förväntningar man ställer på dem, att se de positiva egenskaperna hos varje individ och förstärka dem. Och ovillkorlig kärlek.

Har ditt ledarskap sett likadant ut under alla år?
- Ja, det har det nog gjort, men det är först de sista tio åren som jag har kunnat sätta ord på mina värderingar.

Har du aldrig ifrågasatt din filosofi eller ditt ledarskap?
- Det handlar ju om att göra resultat så visst har jag ställt frågan: är det här verkligen rätt? Men grunden och det humanistiska synsättet har jag aldrig tvivlat på.

När kände du att ditt sätt att leda fungerade?
- Det var under åren i IFK Gävle på 1990-talet där vi nådde stora framgångar. Där fick jag bekräftelse på att det här fungerar. Men jag fick också bekräftelse på att det här arbetssättet fungerar i mitt jobb som lärare.

Tillbaka till ovillkorlig kärlek, vad innebär det i praktiken?
- Att tro på människor, att skapa en trygghet där varje individ kan få vara sig själv. Att de känner att jag tror på dem även om de gör fel. Om man har en bra relation med spelare, elever eller anställda så tror jag att man kan framföra konstruktiv kritik utan att den tas emot på ett negativt sätt.

På vägen till goda resultat upprepade framgångar finns nästan alltid en klar målsättning och en tydlig strategi för att nå fram till målet. Det är många gånger just den strategin som tilldrar sig mest uppmärksamhet, eller en sammanfattning av den - nycklarna till framgången.

Succéreceptet brukar dock vara svårt att återge, men för Calle Barrling kommer svaret snabbt:

- Våra framgångar går att dela upp i två bitar. Den ena är ledarskapet hos teamet som präglas av en samsyn och som skapar trygghet och tro på det man gör. Det är också den som är lägger grunden till att spelarna tar ansvar för sin egen utbildning genom det vi kallar DNA, delaktighet, nyfikenhet och aktivitet. Det andra är pedagogiken, att alla pratar samma språk.

Barrlings filosofi och ledarskap har bevisligen fungerat väldigt bra i fotbollens värld, men han är lika säker på att metodiken skulle kunna vara lika framgångsrik i näringslivet.

- Det är jag övertygad om. Det handlar i grund och botten om en humanistisk syn på ledarskap och att se och tillvarata de positiva egenskaper som varje individ har. Vi jobbar ju inte med fotbollsspelare, vi jobbar med människor som spelar fotboll, men som lika gärna skulle kunna göra något annat.

Kan du ge ett exempel ditt ledarskap skulle kunna se ut i ett företag?
- Det är egentligen ingen skillnad på att få in en ny spelare i en grupp mot att få in en ny anställd på en arbetsplats, för att ta ett exempel. För mig är tydligheten viktig i båda fallen, att tala om att det kommer en ny anställd och att berätta att vi behöver den den här personens egenskaper eller kunskaper. Pedagogiken är densamma oavsett om det gäller ett fotbollslag eller en arbetsplats.

Fakta Calle Barrling

62-årig lärare och pedagog bosatt i Gävle. Sedan 2005 förbundskapten för
de äldre flicklandslagen (F18-F20)i fotboll med vilka han vunnit två EM-guld, ett EM-silver och ett EM-brons. Han har dessutom fört Sverige till två U20-VM.