Låt de anställda få arbeta entreprenöriellt
PUBLICERAD 1/10/2020
Lästid ca 4 min

Låt de anställda få arbeta entreprenöriellt

För två år sedan anställdes Åsa Åhlander till TMC med uppdraget att etablera det internationella techbolaget i Sverige. Här berättar hon om resan och om det egna begreppet XQ, de anställdas exekverings-intelligens och arbetssättet Employeneurship.

Åsa Åhlander är en företagsledare i teknikbranschen och hon leder med fokus på det egna begreppet XQ, och på att låta de anställda få arbeta entreprenöriellt.

Allt startade 2005 på Manpower där Åsa gick från rollen som rekryterare till regionchef med ansvar för över 500 medarbetare och där hon också fick en plats i ledningsgruppen och ansvaret att leda expertisområdet teknik.

- Jag har alltid tyckt att människor är kul. Framförallt motivet bakom och varför människor beter sig som de gör. För femton år sedan, 2005, hamnade jag på Manpower i Skövde. På den tiden var Manpower bland de största bemanningsföretagen i Sverige. Jag gjorde en snabb karriär under mitt första år och blev regionchef med ansvar för runt 500 konsulter redan när jag var i 30-års åldern. Åsa har en glad röst och lätt till skratt när hon berättar.

- I Skövde var Volvo den största kunden och det var egentligen där mitt intresse för tech började. Det ena gav det andra och 2012 blev jag affärsområdesansvarig i Sverige för hela engineering affären. Jag hade med mig en kompetens bestående av ingenjörer och allt ifrån forskning och utveckling till eftermarknad.

- I den här affären hade vi 600 konsulter och omsatte ungefär 600 miljoner. Jag älskade det. Kombinationen människa - maskin - produkt.Framförallt tycker jag det är väldigt roligt att vara med och utveckla tillsammans med någon annan, i detta fallet kunderna, berättar Åsa.

- Jag har varit i flera stora bolag och 2017 fick jag också möjligheten att lansera ett varumärke, Modis, på den svenska marknaden. (Modis är ett bolag inom Adecco koncernen red. anm.).

2018 fick Åsa ett jobberbjudande på TMC med uppdraget att etablera det internationella techbolaget i Sverige.

- Jag kände att det var precis det jag saknade. Jag lämnade chefsrollen i storbolaget för att börja helt från scratch.

Åsa arbetade med att etablera TMC i Sverige. Första året gick bolaget från 0 till 20 anställda. Året efter var siffran det dubbla och omsättning hade ökat till nästan 30 miljoner.

- VI började i Sverige och sedan vidare ut i Skandinavien. Jag lade en plan för vad vi skulle kunna åstadkomma som konsultbolag på den marknaden, berättar Åsa.

Hur ser du på egenskaperna hos en ledare?
- Rent generellt så behöver du ha en hög grad av självinsikt. Man måste vara medveten om vad man är bra på och vad man är mindre bra på. Utöver det så tror jag också på att ha ett empatiskt förhållningssätt till sin omgivning. Inte bara dem jag leder utanockså tillkunden. För att kunna bygga organisk tillväxt idag så krävs också ett väldigt stort mod. Att inte vara rädd för att misslyckas och att du som ledare är så trygg i dig själv att du också låter ditt team prova.

Dina tankar kring det framgångsrika teamet?
- Där jag känner att jag har nått framgång det är när jag har vågat möta mitt team, även i de mörkaste stunderna. Vi är ett team där vi har 100 % förtroende för varandra, Vi vill varandra väl och vi kämpar för varandra. Det kan låta klyschigt men det är sant. Det är också viktigt att ha fokus på kund och sälj. Man kan ha alla visioner i världen men när man börjar exekvera dem måste man kavla upp ärmarna och köra.

Åsas stora drivkraft är att vara med och utveckla människor och driva förändring snabbare inom tech-branschen.

Av: Annika Hegardt
Foto: Jesper Florbrant

(Artikeln är från Chef & Ledare Magasin)


FAKTARUTA

XQ: Här arbetar man med alla anställdas exekverings-intelligens.

Employerneurship: Här möts entreprenörens tanke- och handlingskraft, med tryggheten av att vara anställd och ha en säker fast lön. En garanti för kontinuerlig utveckling där den anställda helt kan styra sin egen karriärs riktning. I det entreprenöriella får alla möjlighet att ta del av bolagets vinst utifrån sina egna insatser under året.

4 klassiska intelligenser som en anställd arbetar på med stöd från en utvecklingscoach;

IQ (intelligenskvot), EQ (emotionell intelligens), FQ (fysisk intelligens hur man tar hand om saker, sig själv och driver projekt), samt SQ (den spirituella delen som även handlar om hur man balanserar alla delar ovan).


Läs dig till framgång

Ta del av företagsledares erfarenheter. Få deras tips och få en insyn i hur det verkligen går till bakom kulisserna. Genom att läsa fördjupade intervjuer med framgångsrika ledare och entreprenörer får du en djupare inblick i framgångsrikt ledarskap.

Till digsom läser HRnytt:
40% rabatt på 4 nr av Chef & Ledare Magasin »»

Chef & Ledare är ett oberoende chef- och ledarmagasin med fokus på fördjupade intervjuer om framgångsrikt företagande och ledarskap.