PUBLICERAD 20/11/2020
Lästid ca 4 min

Lyckas med din digitala chefsutbildning

Coronapandemin har påskyndat övergången till digitala utbildningar och rätt genomfört kan det till och med vara bättre än traditionell utbildning.

E-learningföretaget iKnow har verkat inom digitala chefsutbildningar sedan 00-talet. Henrik Holter, vd på iKnow, delar med sig av sina erfarenheter och fyra insikter för att lyckas.

Vad ser du för trender idag?
- Vi har de senaste fem åren sett en klar trend mot att allt fler HR-avdelningar upplever digital utbildning som en del av utbildningsmixen. Digitala utbildningar har fått en självklar plats och man ser tydliga ekonomiska och pedagogiska vinster. Med den teknik som kommit fram de senaste åren, så har vi också kunnat nå en mycket högre grad av personalisering av utbildning för enskilda individer. Man pratar bl a om Adaptive learning, ett sätt att anpassa digital utbildning, inte bara i tid och rum utan även till kunskapsnivå och engagemang. Det har varit viktigt för utvecklingen och på iKnow satsar vi mycket på dessa områden.

- Coronapandemin har gett utvecklingen ytterligare acceleration och många har snabbt fått gå över till digitala kanaler och plattformar för att kunna erbjuda utbildning till sina chefer och medarbetare.

Vi är nischade inom digital utbildning för chefer och har idag runt 10 000 linjechefer som är aktiva användare av våra utbildningar. Vi samarbetar med ett hundratal HR-avdelningar som är våra beställare.


Ledarskap på distans innebär ettradikalt skifte för många chefer som varit vana vid att alltidha sin personal i sammalokaler.



- Vi drar lärdom av samarbeten både på beställarsidan men framför allt genom interaktion med cheferna. Vi arbetar mycket datadrivet, både i fråga om individuell anpassning av utbildningsupplevelsen men även i fråga om analys och uppföljning. Insikterna detta ger oss ligger till grund för hur vi optimerar tjänsten för enskilda kunder, utvecklar utbildningsinnehåll och teknisk plattform.

Fyra viktiga insikter för att lyckas med din digitala chefsutbildning:

  1. Ha en tydlig bild av vilka kompetenser som behöver stärkas inom hela organisationen och implementera dessa med en aktiv handlingsplan.En tydlig insikt vi fått av att samarbeta med HR-avdelningar genom åren är vikten av en helhetssyn.Många chefer har en genuin vilja att utveckla sig men har svårt att prioritera sin egen utveckling i flödet av alla måsten på jobbet. Det gör att organisationer som överlåter kompetensutvecklingen till chefernas individuella initiativ lätt tappar styrning och kompetens. Bristande uppföljning är också mera regel än undantag. Med digitala lösningar får man allt svart på vitt.
  2. Centrala utbildningsplaner med massanpassning ger goda resultat.Detta innebär att man har en central utbildningsplan som man sedan anpassar för varje enskild chef. Digitala verktyg kan möjliggöra detta till rimlig kostnad och effektmässigt är det oslagbart. Genom att paketera kunskap i mindre lärobjekt så kallad microlearning eller nanolearning ger man individanpassade kunskapsinjektioner. Det finns mycket forskning idag som visar på de pedagogiska vinsterna i jämförelse med traditionella kurser.
  3. Chefer kan alltid avsätta korta stunder i sin vardag för lärande.83% av alla chefer vi frågat säger att de oftast kan avsätta upp till 15 min i sin vardag till mikrolärande om de får aktiv påstötning och hjälp med att ta sig tiden. Kan man inte erbjuda en digital utbildningslösning som möter detta så är resultatet nästan alltid att det inte blir något gjort. Det är en mycket tydlig signal om hur man måste möta chefernas förutsättningar.
  4. Frekvens är en nyckelfaktor.Att tillämpa Spaced learning, att man gör mindre kunskapsmoment med viss tidsförskjutning, har visat sig vara en pedagogiskt effektiv metod. Det minskar den kognitiva belastningen och befäster kunskaperna bättre över tid. Det vet vi från modern forskning men vi ser det också hos våra användare. Det gör att man kan nå fram till så många som möjligt och därigenom få ett bredare genomslag. Detta är också något som i princip bara kan åstadkommas effektivt med digitala lösningar. Vi har frågat tusentals användare genom åren och det är väldigt tydligt att detta sätt är uppskattat.

Vad är aktuellt hos er just nu?
- Sedan pandemin bröt ut så har våra kunders utbildningsfokus skiftat en del.Under våren tog vi fram utbildningen Coronapandemin och arbetsmiljöansvaret som varit uppskattad. Under hösten är det många kunder som rullat ut vår utbildning om Ledarskap på distans till sina chefsgrupper.

Just arbetsmiljöansvaret under pandemin är något som vi vet att många chefer varit stressade över och när det gäller ledarskap på distans så är det ett radikalt skifte för många chefer som varit vana vi att alltid ha sin personal i samma lokaler.

- Vi har även flera kunder som lagt om sina nychefsprogram till helt digitala chefsutbildningar. Där har det handlat om att skräddarsy utbildningsinnehåll och lägga upp körplaner för hur dessa ska implementeras och synkas mot övriga interna insatser hos kunderna.
Eftersom alla våra kunder har en dedikerad projektledare här på iKnow så har vi kunnat vara snabba med att lyssna in de utmaningar som finns och tillsammans med kunderna göra ändringar. Det tror jag har varit avgörande för många då HR har fullt upp med annat och där dessa utbildningsinsatser kan bli lidande om man inte har det externa stöd vi kan ge.

För dig som är intresserad och vill veta mer om iKnow:s digitala chefsutbildningar besök iknow.se där du också får möjlighet att prova på olika utbildningar genom att boka en demo tillsammans med oss.