Snälla chefer lyckas bäst
PUBLICERAD 5/12/2015
Lästid ca 3 min

Snälla chefer lyckas bäst

Omtänksamma chefer lyckas bättre och är mer lönsamma än andra. Det visar färsk forskning från Stanford University.

Chefer som tror att vägen till ökad produktivitet och lönsamhet går via ett hårt ledarskap är fel ute. Det visar modern organisationsforskning från Stanford University.

Att sätta press på personalen får inte företag att gå bättre, det leder bara till en ökad stressen hos de anställda - vilket i sin tur leder till förhöjda kostnader för arbetsgivaren.

Det är istället omtänksamma och snälla chefer som vinner i längden. Företag med stöttande chefer som bryr sig om sin personal är dessutom mer lönsamma än andra.

- Hårda chefer tror ofta att produktiviteten hos de anställda ökar om man drar åt tumskruvarna. Det enda som ökar är stressen och forskning visar att höga stressnivåer leder till kostnader för både arbetsgivare och anställda, skriver Emma Seppälä, doktor i psykologi vid Stanford University, i Harvard Business Review.

Forskningsstudierna visar också att schyssta chefer får schyssta medarbetare, vilket leder till ökad lojalitet och mer samarbete. Medarbetare som har snälla chefer blir dessutom mer produktiva, både i grupp och individuellt.

Emma Seppälä anser att snälla chefer får sina medarbetare att känna sig trygga, något som bidrar till att minska stressen och antalet sjukdagar.

Hög tid att ta ansvar
I takt med att arbetsklimatet har blivit allt hårdare har behovet positivt ledarskap med individen i centrum ökat. Det anser Hans Engberg, vd för Emperator , som har lång erfarenhet av att arbeta med ledarskaps- och företagsutveckling.

- Vi har blivit otroligt fokuserade 
på våra arbeten samtidigt som företagen prioriterar sina egna 
mål, utan en tanke på att stödja medarbetarnas målsättningar, 
säger han.

Detta är något som Hans Engberg vill ändra på.

- Vi måste skapa förutsättningar som gör att medarbetarna känner sig delaktiga i företagets verksamhet. Vi behöver arbeta smartare och utveckla ledarskapet helt enkelt.

Första steget på vägen mot ett bättre ledarskap är att se medarbetarnas värde, menar Engberg.

- Människor som är engagerade, 
mår och presterar bra. Förstår man det har man lagt grunden för en 
positiv och givande utveckling. Därefter kan man börja utveckla ledarskapet.

Emperator är just nu mitt i arbetet med att planera vinterns och vårens föreläsningar där bland annat personligt ledarskap och mätning av ledarskapsutveckling kommer att stå i fokus.

- Mätning av ledarskapsutveckling är obefintlig på många företag, trots att enkla mätningar snabbt visar vad som är 
bra och vad som behöver utvecklas i stunden. Bara genom att se till att 
medarbetarna förstår vad de ska göra och drar åt samma håll kan 
företag öka lönsamheten radikalt, säger han.