Detta jobbar svenskarna med utomlands: spel, digital marknadsföring och mer!
PUBLICERAD 4/6/2024
Lästid ca 4 min

Detta jobbar svenskarna med utomlands: spel, digital marknadsföring och mer!

Detta jobbar svenskarna med utomlands: spel, digital marknadsföring och mer! Allt fler svenskar väljer att jobba utomlands. Att bo och arbeta i ett annat land kan vara en spännande och berikande upplevelse. Man får chansen att lära känna en ny kultur, träffa människor från hela världen och utvecklas både personligen och professionellt. Det öppnar upp möjligheter att vidga sina vyer, lära sig nya språk och skaffa internationell arbetslivserfarenhet som kan vara värdefull för framtida karriär.

Några av de mest populära destinationerna för svenskar som vill jobba utomlands är:

  • Spanien - särskilt Mallorca och Ibiza lockar många under sommarmånaderna med sitt härliga klimat, avslappnade livsstil och pulserande nattliv. Många svenskar jobbar inom turismnäringen på dessa öar.
  • Danmark - vårt grannland är det land flest svenskar reser till för att arbeta. Korta avstånd, liknande kultur och språk samt goda jobbutsikter gör Danmark till ett enkelt val. Många pendlar till Köpenhamn från Skåne.
  • Norge och Finland - det är relativt enkelt för svenskar att jobba i övriga nordiska länder tack vare samarbetsavtal. Norge lockar med höga löner medan Finland erbjuder spännande startup-möjligheter.
  • Storbritannien - ett populärt val för de som vill förbättra sin engelska och få erfarenhet av att jobba i en storstad som London. Efter Brexit har det dock blivit mer komplicerat för EU-medborgare.
  • USA - drömmen för många, men kräver visum vilket kan vara svårt och tidskrävande att få. De som lyckas kan se fram emot spännande karriärmöjligheter i städer som New York, Los Angeles och San Francisco.
  • Thailand - lockande för den som vill ha sol och värme året om. Många svenskar jobbar som dive masters, yogainstruktörer eller med digitalt nomadskap i Thailand. Låga levnadskostnader är en bonus.

En annan het destination som lockar allt fler svenskar är medelhavsön Malta. Landet har blivit ett centrum för spelbolag, jämförelsesidor som Goplay och casino utan svensk licens, som lockar arbetare från hela världen, inte minst från Sverige.

Därför väljer många Malta

Malta har flera fördelar som gör ön attraktiv för spelbolag och deras anställda:

  • EU-medlemskap sedan 2004 vilket underlättar för bolag att etablera sig och för arbetare att flytta dit utan krånglig byråkrati.
  • Fördelaktiga skatteregler med låg bolagsskatt och skattelättnader för utländska arbetare gör det lönsamt att ha verksamhet på Malta. Även låga boendekostnader jämfört med många andra europeiska länder är ett plus.
  • Varmt medelhavsklimat med över 300 soldagar per år och bra geografiskt läge med närhet till övriga Europa gör Malta till en behaglig plats att bo och arbeta på.
  • Engelska är officiellt språk vid sidan av maltesiska, vilket gör det enkelt för internationella företag att bedriva verksamhet och rekrytera personal.
  • Stabilt, demokratiskt politiskt klimat och låg brottslighet bidrar till trygghet och säkerhet för både företag och anställda.

Dessa faktorer har gjort att antalet spelbolag på Malta har vuxit stadigt de senaste åren. Spelbranschen står idag för runt 12% av landets BNP och sysselsätter tusentals människor. Flera kända svenska bolag som Betsson, Kindred Group och Mr Green har valt att förlägga hela eller delar av sin verksamhet till Malta. Totalt hade över 300 spelbolag licens på ön år 2024.

Saker att tänka på innan du flyttar utomlands

Oavsett om drömmen är Malta, Mallorca eller någon annan destination finns det mycket att ta i beaktande innan man flyttar utomlands för att jobba. Några viktiga punkter att ha koll på är:

  • Skaffa rätt tillstånd - För att lagligt få bo och arbeta i ett annat land krävs olika typer av tillstånd. Inom EU räcker det oftast med pass eller nationellt ID-kort, men i vissa fall kan man behöva registrera sig hos lokala myndigheter. Utanför EU kan visum och arbetstillstånd krävas, vilket kan vara en tidskrävande process. Ta reda på vad som gäller i god tid.
  • Se över skatter - När man jobbar utomlands kan skattereglerna bli komplicerade. I vissa fall kan du slippa svensk skatt på din utlandsinkomst, medan du i andra fall kan bli dubbelbeskattad. Olika avtal finns mellan länder. Kontakta Skatteverket och eventuellt en skatterådgivare för att få koll på vad som gäller i ditt fall.
  • Ordna boende - Beroende på destination och hur länge du ska stanna kan det vara en utmaning att hitta boende. Kolla upp vad som gäller på den ort du ska flytta till. Behöver du ordna något i förväg eller går det att lösa på plats? Tänk på saker som kontraktslängd, deposition och möblering.
  • Tänk på pensionen - Om du jobbar utomlands en längre tid kan det påverka din framtida pension. Kolla upp vad som händer med ditt pensionssparande och om du kan/bör fortsätta betala in till den svenska pensionen under utlandsvistelsen. EU har särskilda regler för att skydda social trygghet för de som rör sig mellan medlemsländer.
  • Sjukförsäkring - Vad händer om du blir sjuk när du jobbar utomlands? Inom EU kan du använda ditt europeiska sjukförsäkringskort för att få vård, men det kan ändå vara bra att ha en privat sjukförsäkring som komplement. Utanför EU är en rejäl försäkring ett måste. Kolla med din arbetsgivare vad som ingår.
  • Behåll kontakten med Sverige - Även om det är spännande med nya äventyr är det viktigt att inte tappa kontakten med hemlandet. Se till att ha en bra plan för att hålla kontakten med familj och vänner. Överväg också att behålla mobil, boende och andra praktiska saker för att underlätta vid hembesök. Tänk långsiktigt på värdefulla nätverk.

Att tänka igenom allt noga och planera ordentligt ökar chanserna för en lyckad flytt och en riktigt bra upplevelse av att jobba utomlands. Med rätt förberedelser kan drömmen om ett internationellt arbetsliv bli verklighet, oavsett om det är ett sabbatsår eller början på en lång karriär utanför Sverige.