Att tänka på vid uppsägning av personliga skäl
PUBLICERAD 1/2/2023
Lästid ca 1 min
Podcast

Att tänka på vid uppsägning av personliga skäl

De flesta chefer vill gärna undvika att säga upp någon av personliga skäl. Men när det ändå blir nödvändigt kan det vara bra att veta vad det är som gäller. Det menar Maria Elinder från Elinder Arbetsrätt & HR som är gäst i veckans Hands on-avsnitt av HR-podden. I avsnittet berättar Maria mer om vilka regler som gäller när någon blir uppsagd för underprestation, hur det fungerar vid samarbetssvårigheter och vad som räknas som misskötsamhet. Hon går igenom de viktigaste ändringarna i LAS och hur du kan tänka om du behöver inleda en process för uppsägning av personliga skäl.

Citat från Maria ur avsnittet:

”Vi vill ju i de allra flesta fall inte säga upp. Det är något som orsakat att den här personen hamnat fel eller det är någonting som – ibland kan man faktiskt hjälpa personen med det. Det kanske till och med är något privat som har hänt som färgar av sig på arbetet och försvinner efter ett tag.”

”Tidigare har prestation varit en svår grund att bevisa, man ska i princip inte göra någon nytta alls för att kunna sägas upp. Så är det inte med de nya reglerna.”

”Här vet man ju genom många studier att man tycker att man är tydlig, men när man ser i olika studier på inspelningar på chefer när de tycker att de har varit tydliga så är det kanske 30 procent som verkligen har levererat ett tydligt budskap – och det här behöver man öva på.”

Lyssna på Spotify

Lyssna på Acast

Lyssna på Apple podcast


Om HRnytt-podden

HRnytt-poddens programledare är Hanna Bergfäldt, konsult påFEM HR. I podden intervjuar Hanna aktuella personer, ledare, HR chefer och andra som kan ge oss insikt, kunskap, inspiration inom HR området. Nya avsnitt släpps varannan onsdag.