Isabella
Foto: Stella Cocozza
Boktips

Lästid : 2 min

Isabella

Vid 28 års ålder hade Isabella Löwengrip ett tiotal bolag och drygt 100 miljoner i omsättning. Hon var på väg att erövra världen när allt kraschade.

Isabella Löwengrips senaste bok - en naken och hudlös text på 380 sidor. Vi rör oss i tid från Isabellas barndom till september 2021. 

Vid sitt panoramafönster på Manhattan i New York svarar Isabella i mobilen när Edvard, VD i Löwengrip Invest hör av sig för att meddela att han är orolig. Expressen har granskat hennes företag. Hon måste åka till Sverige för att lugna sina samarbetspartners. Just då känner hon inte oro men det skulle visa sig bli starten på hennes livs kamp. 

Samtidigt som vi får följa en affärskvinna och entreprenör med nära omänsklig drivkraft så får vi ta del av ett barns sätt att se på världen när dom skilda föräldrarna inte lyckas ge henne den trygghet hon behövde. Hon delar med sig av sina livsläxor och insikter varvat i en berättelse som ger läsaren insyn i en ung kvinnas tankar och känslor i vardag och sammanbrott.

Mitt i allt skriver hon att det varit en fördel med att bli självständig som ung, ja nästan som barn. Hon hade inte lärt sig att tvivla på sig själv inte heller att något kan vara svårt.

Men samtidigt med framgång kom hat och hot och det är inte bara troll som mobbar henne. Journalister är lika vidriga. Hon dövar allt med att arbeta hårdare, dricka alkohol, festa och med att avsluta och påbörja relationer i en hisnande fart.  

Åttio procent av mobbningen kom från kvinnor, samtidigt boostar hon unga kvinnor med att tro på sig själv och sina idéer. Kvinnorna trakasserar hennes utseende och hot om sexuellt våld kom från männen. Själv citerar hon Edith Södergrans bevingade ord. -”Det anstår mig icke att göra mig mindre än jag är.”

När hon är med i Skavlans TV show sätter hon ljus på mobbning och hur dom långsiktiga konsekvenserna kan se ut. Hon belyser att hon inte förtjänar att dö, våldtas, få höra att hon är ful, tjock, äcklig och en dålig mamma bara för att hon är driven affärskvinna och offentlig. Gränserna för vad som kan sägas flyttas fram ständigt. Samtidigt känner hon innerst inne att hon inte är äkta, hon har problem med bulimi och alkohol. 

Avslutningsvis reflekterar Isabella över att hon troligen inte överlevt den allt snabbare livsspiralen om hon inte tvingats hem grund av Expressens avslöjande. 

Det lär inte vara det sista vi ser av den här superentreprenören. Som entreprenör spränger Isabella alla gränser och visar att allt är möjligt även som tonåring och tjej. 

Vi sträckläste boken och den berörde på många sätt. Som när hon säger ”Om jag behöver något så behöver säkert andra det med.” Lita på den känslan. Om du inte tror på din idé, vem ska då tro på den?” 

Av redaktionen på C&L Magasin

Följ oss på Instagram