Vem är mest elak?
Krönika

Lästid : 2 min

Vem är mest elak?

Breivik eller hans beundrare? Putin eller hans generaler?

För många blir det här ett enkelt svar. För andra är det en mer komplex frågeställning. 
Narcissistiska och psykopatiska personlighetsdrag finns överallt i alla kulturer och kommer alltid att finnas kring oss. Men hur kommer det sig att att dom lyckas? Vem är dom utan alla som springer deras ärenden, boostar dom med självförtroende och ser till att dom faktiskt får igenom sin galenskap? 

Allt kommer i skalor. Vi möter både kärlek och ondska dvs rädsla kring oss varje dag i vår vardag.  Vem är du i det spelet?
Att vara tyst kan faktiskt möjliggöra. Att inte låtsas se kan ge den som vill ont en chans att slå till. 
Att luncha med en narcissist legitimerar och gör att dens handlingar accepteras i tysthet. 

En sak är helt tydlig. En manipulerande människa klarar sig inte själv. Varför pratar vi inte om hur vi gör när vi ser något vi känner är helt fel? Varför har vi i inte ett ämne i skolan som heter livskunskap där vi ger våra barn redskap att klara situationer där dom kan avgöra. Vem är du om du börjar förstå att din kollegas barn inte mår bra av alkohol kring en skilsmässa? Tar du tag i problemet med att en kollega som mobbar en annan kollega? Har du verktyg och mod till att säga nej? 

Att kommunicera handlar inte bara om att prata. Det handlar om kroppsspråk och allt som uppfattas av en annan människa. Faktum är att du behöver vara tydlig med vad du innerst inne tycker och känner annars märks det på ett eller annat sätt. Är du velig inombords kommer du att signalera velighet. Vet du precis var du står så räcker det med en blick eller ett andetag så är du hur tydlig som helst i en grupp. 

Titta dig omkring. Var behöver du vara tydlig. Vad behöver du göra. Hur ser det faktiskt ut kring dig och på vilket sätt kan du agera. Att inte göra något är på alla sätt att signalera. 


Susanna Malm, Kommunikatör, skribent, Samtalsterapeut.