Hur ofta bjuder du på framgångsfika?
PUBLICERAD 14/12/2022
Lästid ca 2 min

Hur ofta bjuder du på framgångsfika?

I idrottens värld är segergesten den där stunden då man verkligen känner glädjen i hela kroppen över att ha åstadkommit något bra. Men även i näringslivet kan du skapa den känslan för dina medarbetare och uppmuntra dem till fler framgångar –genom att fira. Hur ser strategierna för firande ut i er företagskultur?

Bidrar till positiv arbetsmiljö

Firande av framgångar bidrar till en positiv arbetsmiljö och får medarbetarna att orka andra dagar, när det kan kännas motigt. När vi firar känner vi uppskattning, men ser vi hur vi kan påverka glädjen hos våra kollegor genom våra arbetsinsatser. Att fira skapar helt enkelt tillhörighet på arbetsplatsen – ändå är det många som glömmer bort det och inte firar alls. Goda skäl att använda strategier för att uppmuntra firande, med andra ord.

Mycket att vinna

Bekräftelse behöver inte bara delas ut individuellt, utan kan med fördel utföras i grupp i form av fika eller annat där medarbetarna får tillfälle att mötas. Många anger faktiskt kollegorna som en stark faktor till varför man stannar kvar på ett företag och därför blir firandet ännu ett tillfälle att utveckla sociala relationer och öka engagemang på arbetsplatsen.

Faran med att låta bli

Bekräftelse på att vi gjort något skapar lojalitet och tillhörighet, medan motsatsen gör att medarbetarna riskerar att tycka att deras insats inte blir sedd. Det kan i sin tur leda till att de bir passiva och oengagerade. Brist på bekräftelse är faktiskt en av de största anledningarna att många byter jobb. Genom att fira oftare ser du till att behålla dina kollegor och tillsammans bidra till en positiv arbetsmiljö.

Hur firar ni? Här är 8 förslag:

- Bjuda på finfrukost
- Dela ut diplom eller vandringspokaler
- Fika med sötsaker och bakelser
- Äta bubbel och snittar
- Ordna AW med prisutdelning
- Åka på resor eller utflykter
- Köpa glass till alla på sommaren
- Skapa temafester