Motivera dina medarbetare – viktigare än någonsin
PUBLICERAD 2021-03-23

Motivera dina medarbetare – viktigare än någonsin

Att motivera sina medarbetare är extra viktigt i dessa tider. Men hur får man dem att dansa iväg till jobbet (nåja) – oavsett om de jobbar hemifrån eller inte? Här är några förslag.

Motivation har i studier visat sig viktigare än lönenivå, för de allra flesta. Det betyder att även om belöningsprogram har viss effekt, är det långt ifrån alla som tycker att det gör skillnad för arbetsinsatsen. Många belöningssystem härstammar dessutom från tider när de flesta av oss jobbade på fabrik och arbetet var enkelt att mäta. Idag kan systemen till och med få motsatt effekt på både kreativiteten och motivationen och de tappar snabbt sin funktion när de anställda börjar räkna med bonusarna eller ta dem för givet. Men det finns andra sätt.

Belöna efter individ

Är belöningssystem ändå något du känner dig bekväm med är det viktigt att ta reda på vad dina anställda motiveras av. Alla lockas inte av pengar, utan kan tycka det är mer intressant att få fler semesterdagar för tid med familjen eller förmåner i form av träningskort, frukost eller gratis massage. En ”gamification” eller tävling i samband med belöningen kan trigga.

Belöningens timing påverkar effekten

Ett annat sätt som visat sig effektivt är att belöna medarbetarna när de inte förväntar sig det. Den som på fredagen överraskas med beröm för veckans goda arbete och ett presentkort till stans finaste restaurang, känner säkert att helgen börjat lite extra bra. Överraskningsmomentet ger god effekt och medarbetaren känner sig sedd och uppskattad.

Erbjud utveckling

Många motiveras av att få utvecklas i sin roll. Vilka är deras egna mål kopplat till företagets? Går det att uppmuntra och utveckla den och stämmer den överens med ledningens mål? Att utmanas i sitt dagliga arbete skapar motivation och framåtanda.

Del av ett team

Trevliga kollegor är en del av trivseln på jobbet. Känner dina medarbetare gemenskap? Finns det tillfällen att ses (kanske digitalt) för att skapa och vårda sociala kontakter? Har ni regelbundna tävlingar, events eller andra teambildande aktiviteter?

Använd er av storytelling

Hur ni formulerar företagets historia är också motiverande. Vet alla på företaget hur det kommer sig att ni började göra det ni gör, varför det är så viktigt och vad som gör er annorlunda än konkurrenterna? Att samlas kring en idé skapar teamkänsla och når även medarbetarna känslomässigt. Hur berättar du er företagshistoria för en nyanställd? 


Källa: Chefstidnignen, Hälsa på recept, SvD
 

Dela på Facebook : Motivera dina medarbetare – viktigare än någonsin
Dela på Twitter : Motivera dina medarbetare – viktigare än någonsin
Dela på Linkedin : Motivera dina medarbetare – viktigare än någonsin