Hälsoutmaningar på arbetsplatsen inspirerar medarbetarna att etablera en rutin för att träna. Men hur gör du bäst för att få upp pulsen och ner sjukfrånvaron och påverka dina kollegors långsiktiga livskvalitet? Här är några saker att tänka på.
Sätt rätt mål
Ärligt talat, hur motiverad blir du att delta i stegtävlingen när Kalle på ekonomiavdelningen redan ligger på tretusen eftersom han gått upp klockan fem på morgonen och promenerat trettiotusen steg innan du ens har öppnat ögonen? För att hjälpa alla att känna sig motiverade kan det därför vara bra att fundera på vilket mål ni sätter för er hälsoutmaning. Kanske kan ni belöna medarbetarna för varje steg mot att behålla en rutin, snarare än att räkna steg? Eller sätta andra mål som ser till att alla har samma chans?
Tävlingens syfte
En hälsotävling behöver inte bara handla om slutmålet, utan kan vara ett smart sätt att passa på att sprida kunskap om en hälsosam livsstil. Hyr in en inspiratör i ämnet och portionera ut kunskapen som belöning när de nått en viss nivå under tävlingens gång. Då känner deltagarna att de fått med sig något de kan ta med sig vidare.
Krångla inte till det
För att en tävling ska bli enkel att engagera sig i behöver den vara enkel och ha tydliga regler. Försök inte klämma in allt i samma utmaning, utan ha hellre flera olika typer av tävlingar under året. Cirka 4-6 veckor är lagom tid att låta den pågå, innan ni räknar hop och utser vinnarna.
Bjud på mycket roligt
Motivera deltagarna genom att dela ut vattenflaskor eller snygga träningskläder innan ni börjar. Se också till att ha åtråvärda priser som många kan ta del av, som en spännande aktivitet eller att samla in pengar till välgörenhet. Se också till att alla kan delta, oavsett fysiska förutsättningar. Den största vinsten är bättre syreupptagning, starkare självförtroende och högre produktivitet.
Gör om det igen
För att hälsa ska bli ett långsiktigt mål och inte bara en engångsföreteelse kan det vara bra att få medarbetarna att fortsätta röra på sig även efter att tävlingen är slut. Kanske kan ni redan från början samla in idéer för nästa tävling eller fortsatt engagemang – eller starta nya utmaningar i form av gemensamma morgonpromenader, lunchpadel eller efter-jobbet-jogg.