Så påverkar arbetstiden din hälsa
PUBLICERAD 11/4/2022
Lästid ca 2 min

Så påverkar arbetstiden din hälsa

Vi har alla ett återhämtningsbehov som till stor del bestäms efter hur mycket vi arbetar och hur stressnivån ser ut även i privatlivet. Att ständigt vara uppkopplad och tillgänglig stressar hjärnan och ökar risken för misstag och felbedömningar. Men genom att se över arbetstider och uppmuntra tid för återhämtning hos medarbetarna kan du och dina kollegor bli mer hälsosamma och produktiva.

Arbetstidens förläggning

Det finns tre saker som påverkar medarbetarnas hälsa i störst utsträckning; arbetstidens förläggning, möjlighet att påverka sina arbetstider och återhämtning under och efter arbetet. När det gäller arbetstidens förläggning är övertid, nattarbete och att ständigt vara tillgängliga stressfaktorer som vi klarar av under en kort period, men som kräver perioder av återhämtning på lång sikt.

Möjlighet att påverka

Att inte kunna påverka sin arbetstid eller få alltför kort framförhållning, till exempel vid skiftarbete, skapar stress som påverkar vår hälsa mycket. Men genom minst 11 timmars vila mellan de längsta passen och att själv kunna få vara med och lägga upp planeringen får vi en avgörande effekt på personalens upplevelse av arbetet.

Återhämtning under arbetet och efter

Det är också viktigt med pauser under arbetets gång för att kunna orka med arbetsdagen, eller natten. Genom att ta regelbundna pauser och få småprata en stund vid kaffeautomaten eller få sitta ostört i en lugn miljö ett par minuter kan hjälpa. Att medarbetarna får använda sin kreativitet har också visat sig vara bra för förmågan att hantera stress, liksom regelbunden fysisk aktivitet.

Gränslöst arbete

Men även för de som har möjlighet att jobba hemifrån och påverka sina arbetstider kan det finnas utmaningar. Här finns inga generella riktlinjer eller lokala överenskommelser för att förhindra ohälsa, vilket kan leda till problem. Därför är det viktigt att arbetsplatsen har en policy även för hem- och hybridarbete som hjälper medarbetaren att hålla arbetstiderna och inte jobba för mycket.

Här är några tips till dig som chef:

  • Om du inte redan vet det, ta reda på exakt hur mycket och när dina medarbetare arbetar.
  • Ha en kontinuerlig dialog i samband med utvecklingssamtal om hur arbetstiderna hanteras.
  • Var uppmärksam på signaler när balansen mellan arbetsbelastning och återhämtning är rubbad.
  • Se till att det finns en policy för att reglera arbetstider i er verksamhet för att förhindra stressrelaterade sjukdomar.

Källa: Institutet för stressmedicin