1.Mjukstarta långsamt
När varken knopp eller kropp är vana vid dygnsrytmen kan det kännas extra slitigt, särskilt när det var länge sedan vi satt i högljudda, öppna kontorslandskap tillsammans med andra. Har du möjlighet att styra över dina egna arbetstider kan det vara klokt att mjukstarta genom att förkorta den första arbetsveckan efter semestern. Kanske kan du börja på onsdagen så att du bara har några få arbetsdagar på dig tills det är helg igen? Då hinner du återhämta dig innan nästa vecka börjar.
2.Vilka vanor vill du behålla?
Fundera igenom vilka vanor som du tyckte var extra bra – både under semestern och pandemin. Du kanske inte längre kan ägna största delen av dagen i hängmattan, men har ändå möjlighet att fortsätta jobba hemifrån ett par dagar i veckan, ta långa lunchpromenader och cykla istället för att åka kollektivt? Se också över hur digitaliseringen fungerat på ditt företag och diskutera hur ni vill ha det i framtiden. Är era policys uppdaterade och vilken typ av arbetsplats passar era medarbetare? Svårt att veta? Gör en enkel medarbetarundersökning och se vad dina kollegor själva tycker att de längtat efter och vad de kan vara utan i era arbetsprocesser.
3.Äntligen small talk!
Något många längtat efter är att få träffa sina kollegor på riktigt igen. Småprat ska inte underskattas, utan är något som skapar god stämning, bygger relationer och gemenskap – så låt snacket få ta utrymme igen, det mår vi alla bra av. Kanske börja någon dag i veckan med en gemensam frukost, ordna den efterlängtade AW:n eller börja varje möte med att kolla av hur medarbetarna mår? Vi människor behöver sammanhang.
4.Fortsatt försiktighet
Även om många redan är vaccinerade är Covid-19-pandemin inte helt över. Se därför till att ert kontor fortsätter ha god säkerhet. Brukar många fingra på fruktkorgen? Hur ser det ut vid kaffeautomaten? Sitter ni med avstånd och var skapas eventuell trängsel? Genom att göra det tryggt att komma till kontoret ser ni till att kollegorna kan umgås och trivas på rätt sätt – och samtidigt hjälpa till att fortsätta minska smittspridningen.
5.Framtidens arbetsplats
Hur framtidens arbetsplats kommer se ut är svårt att avgöra, men pandemin har påskyndat både digitaliseringen och automatiseringen rejält. Flexibilitet är något som fortsätter attrahera många kandidater och möjligheten att kunna sitta var man vill, åtminstone en del av veckan, är fortsatt populärt – visar en färsk undersökning. När 200 arbetsgivare och drygt 1 100 tjänstemän i privat och offentlig sektor fick svara på frågan hur många dagar i veckan de ville utföra sina arbetsuppgifter på kontoret var svaret 3,1 dagar i veckan. Bara 15 % trodde att vi kommer klara oss helt utan kontor framöver. Något som framtiden får utvisa.
Källa: Chef, SVT, Civilekonomen