Hanna gick från lån till lön
PUBLICERAD 16/10/2015
Lästid ca 3 min

Hanna gick från lån till lön

Hanna Carlsson gick från studielån till månadslön genom att praktisera.

Vägen från studier till jobb som produktionsledare gick via en praktikplats. Hanna Carlsson berättar hur hon lyckades ta sig in i reklambranschen.

Vad ska man tänka på när man söker praktik?
- Jag tänkte på vad jag är intresserad av och var jag kunde se mig själv jobba någonstans efter studierna. Jag har klasskompisar som var på produktionsbolag, nyhetsredaktioner, interna kommunikationsbyråer och radiostationer. Jag visste att jag ville rikta in mig på reklambranschen, mot produktion och grafik, vilket smalnade av mitt sökande och gjorde att jag kunde rikta in mig på färre företag - samtidigt som jag helhjärtat kunde säga att jag ville dit.

Hur långt innan praktiken ska man börja söka?
- Några månader skulle jag säga. Men det är inte bra att vara ute iförgod tid heller. Vissa företag kunde inte se hur behovet eller tiden skulle se ut kommande höst eller vår och svarade därför hellre ett nej än kanske.

Hur ska man förbereda sig?
- När man väl hittat sin praktikplats kan man direkt fråga vad man kan tänkas få göra och t vilka program eller verktyg som används. Läs på om företaget, ta reda på vad de gör, vad de har gjort och vilka kunder de har.

Hur tog du kontakt?
- Jag kontaktade min farbror Roger som jobbar på ett tryckeri för att se om han hade några kontakter inom reklambranschen. Vi fick också tips från skolan på företag som tidigare hade tagit emot praktikanter eller som sökte praktikanter. Jag tänkte att det kanske kunde vara till min fördel att kontakta ett företag som inte aktivt sökte en praktikant och därför inte fanns med på listan som alla mina klasskompisar använde sig av. Jag kontaktade Tomorro’ med ett personligt brev, CV och beskrivning av min utbildning.

Hur många företag kontaktade du?
- Jag hann kontakta fyra-fem företag innan jag fick napp på Tomorro’ , och då saken klar.

Fick du svar från alla du kontaktade?
- Jag minns inte riktigt, men jag tror det. Det gäller att ligga på. En praktikansökan kan lätt falla mellan stolarna på företaget, vilket inte behöver betyda att de inte kommer ta in en praktikant.

Hade du någon strategi under praktiktiden?
- Jag tänkte att jag skulle vara som en tvättsvamp och suga in all information som pepprades från alla håll. Och jag var frågvis och hungrig från första början. Klimatet på Tomorro’ är familjärt och nära, vilket gjorde det lätt att ställa frågor. Och så fortsatte det. Jag lärde mig mer och mer under tiden och när jag på ett hinder löste jag det med assistans av mina kollegor. Deras stöd gjorde mig trygg och fick mig att fortsatta ta mig an nya uppdrag.

Vilka är dina bästa tips till andra som söker praktik och jobb?
- Dra i alla kontakter du har. Sök upp företag och sälj in dig. Det finns företag som inte tänkt tanken att ha en praktikant, men med rätt motivering kan de dra vinstlotten - dig.

Om du vill byta karriär i framtiden skulle du då kunna tänka dig attgöra praktik igen?
- Det tror jag. Det är en chans att visa vem man är och vad man går för på ett relativt prestigelöst plan. Det finns ju mycket att vinna, men man är fortfarande där för att lära och utvecklas. Samtidigt är ju känslan från att gå från studielån till lön ovärderlig.

Vill du själv ha en praktikant i framtiden?
- Ja, absolut! I grunden är det en vinn-vinn-sitauation. Det gäller bara att hitta rätt person för jobbet. Jag skulle råda praktikanten att ha mod och tålamod, att våga ta initiativ, fråga och delta. Kunskap om arbetsuppgifter, arbetssätt och roll växer fram.

Vad gör du i dag?
Allt möjligt. Jag är produktionsledare och håller i rodret i diverse kampanjer och kunduppdrag. Jag visste ungefär vad jag ville göra efter mina studier, men min praktik hos Tomorro’ satte verkligen ord på mina tankar. Jag kan fortfarande längta till att få komma in på kontoret och sätta tänderna i dagens eller veckans uppgifter.