1. Att hitta kvalificerade kandidater
Resursbrist visar sig inte helt oväntat vara en stor utmaning när det kommer till rekryteringsprocessen. Hela 27% av HR-medarbetarna nämner det som ett problem och anser att bristen på kvalificerade kandidater påverkar allt från konkurrenskraft till att attrahera nya talanger – framför allt i små företag. Det påverkar också de mindre företagen på så sätt att de får sämre konkurrenskraft gentemot större organisationer.
2. Digitaliseringen går långsamt
När det kommer till teknikens betydelse i rekryteringsprocessen ökar den inom dagens organisationer – och särskilt tack vare HR-medarbetare som har 1 års erfarenhet eller mindre. Det är också den grupp som använder tekniska verktyg till störst del – hela 49%. Samtidigt använder bara 21% av de mer erfarna kollegorna, det vill säga de som har mer än 11 års erfarenhet, ATS-verktyg i delar av rekryteringsprocessen. Det finns alltså ett stort gap mellan generationerna när det kommer till användandet av digitala verktyg och tillgänglig teknik.
3. Bristande onboarding
Den tredje och kanske största utmaningen som organisationer kämpar med på dagens HR-avdelningar är att effektivisera sina onboardingprocesser. Trots dagens tillgång till teknik och AI -verktyg anser de flesta medarbetare att organisationens onboarding är ineffektiv: Endast 29% av de tillfrågade att deras organisations onboarding är strukturerad och effektiv. En av lösningarna verkar vara att ta hjälp av nya HR-medarbetare, det vill säga med ett års erfarenhet eller mindre, eftersom de kan bidra med högre grad av strukturering och digitalisering kring onboardprocessen. Mer tid och engagemang från chefer och mentorer var också en efterfrågad faktor.
Det här är HR Barometer
HR Barometern är en satsning för att undersöka HR:s utmaningar, möjligheter och framtid. I ett samarbete med bland annat Hej Engagemang, Teamtailor och Epassi har vi samlat svar från över 961 HR-professionella och andra intresserade runt om i Sverige för att ta reda på mer om det som är aktuellt och präglar yrket idag.
Syftet med undersökningen är att ge en ökad förståelse för branschen och ett underlag som du kan använda för framtida strategier, bland annat genom att få en bild av de mest prioriterande frågorna som till exempel rekrytering. Respondenterna är prenumeranter på HRnytts nyhetsbrev, besökare på HRnytts webbplats och personer som fått en direktlänk via mejl, det vill säga det inkluderar yrkesverksamma inom HR och individer med ett aktivt intresse för HR-frågor.
I rapporten hittar du sammanfattningar följt av en djupare analys på gruppnivå och en redovisning av respektive fråga i diagramform.
Nedan kan du ladda ner undersökningen i sin helhet.